Vind jouw tuincentrum

8 Kruiden om mee te experimenteren

Gebruik je altijd dezelfde soort kruiden? Basilicum bij de pasta, dille bij de vis, bonenkruid bij de sperziebonen... Hier noemen we een aantal kruiden die waarschijnlijk niet zo bekend zijn, maar net zo lekker als gewone kruiden! De meeste kruiden zijn niet in de supermarkt te verkrijgen, maar vaak wel op een biologische markt. Je kunt ze natuurlijk ook zelf in je moestuin planten, en daarna in een heerlijk gerecht verwerken.

Wasabiblad

Wasabiblad komt niet van echte wasabi, maar wordt zo genoemd omdat het net zo’n frispittige smaak heeft als wasabi. Het is een stevig blad dat veel lijkt op het blad van de mierikswortel. Snijd het in kleine stukjes en meng het door de sla om je salade een lekkere bite te geven!

Wasabiblad

Groene molsla

Groene molsla is eigenlijk het blad van de paardenbloem. Deze niet-wilde versie is een beetje bitter en is heerlijk door de salade. Natuurlijk kun je ook de wilde versie plukken, maar voor in de keuken zijn er speciale soorten, die je ook eenvoudig zelf kunt zaaien.

Groene molsla

[page-break]

Kervel

Kervel is een vrij bekend kruid, maar niet zo bekend als peterselie en koriander. Kervel groeit ook veel eerder dan peterselie en koriander, maar schiet in de zomer heel snel door, waardoor de smaak bitter wordt. Gebruik hem bij een bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas of maak er kervelsoep van!

Kervel

Citroenverbena of Verveine

Verveine is niet alleen heerlijk in de thee, maar ook reuzegezond. Het is rustgevend en bevat veel antioxidanten. Wandelaars deden vaak verveine in hun schoenen zodat ze minder vermoeide voeten zouden krijgen. Zet een flinke pot thee met kurkuma, gember en verveine en kom helemaal tot rust!

Citroenverbena of Verveine

[page-break]

Thaise basilicum

Als je van de Aziatische keuken houdt, zal deze je bekend in de oren klinken. De blaadjes zijn puntig en de plant is er in een groene en paarse variant. Het is niet zo kwetsbaar als gewone basilicum, dus het is eenvoudig te gebruiken in roerbakgerechten. Wist je dat de basilicum oorspronkelijk niet uit Italië, maar uit Afrika en Zuidoost-Azië komt?

Thaise basilicum

Shisoblad

Shisoblad heet ook wel groene perilla of Japanse peterselie. De perillaplant is familie van de munt. De bladeren zijn heel zacht en zijn er in groen en het paars. De paarse variant is wat pittiger dan de groene. Shisoblad kan heel goed in de sla, maar wordt ook wel gefrituurd. Heerlijk!

Shisoblad

[page-break]

Epazote

Epazote is een Mexicaanse bonenkruid en geeft een echte aardse smaak aan je gerecht. Er wordt ook Mexicaanse thee van gezet en is goed voor je spijsvertering. Epazote is een sterk kruid, je hebt er dus maar een heel klein beetje van nodig.

Epazote

Oost-Indische Kers

Oost-Indische Kers is eigenlijk geen kruid, maar wel een prachtige plant die je bij allerlei gerechten als garnering kunt gebruiken. Niet alleen de bloem, maar ook het blad en de zaden zijn eetbaar. De smaak is een beetje pittig. 

Oost-Indische Kers