Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Gerbera luidt de zomertijd in

27 maart 2013
Gerbera luidt de zomertijd in

Slechts 35% van de Nederlanders weet precies wanneer de zomertijd ingaat. Iets minder dan de helft weet dat de klok een uur vooruit gezet wordt bij het ingaan van de zomertijd en dat het dan later licht en later donker wordt. Jongeren (<30 jaar) zijn hiervan opvallend veel vaker slecht op de hoogte dan de 30-plussers (49% vs. 26%). Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek* onder 570 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Onder het motto ‘Zomertijd, Gerberatijd!’ voert Het Bloemenbureau Holland campagne om iedereen te helpen herinneren aan de zomertijd die in de nacht van zaterdag 30 maart weer ingaat.

Bij de tijd
Een derde van de ondervraagden (31 %) heeft aangegeven wel eens vergeten te zijn om de klok te verzetten. Van de Jongeren tot 30 jaar, vergeet maar liefst de helft wel eens om de klok op de juiste tijd te zetten (49% vs. 26% van de <30 jarigen).
Driekwart weet wel waarom er zomer- en wintertijd gehanteerd wordt. Namelijk om energie te besparen doordat de periode van daglicht beter overeenkomt met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Onder jongeren is deze reden veel minder bekend. Van hen weet slechts de helft dit.

Last van het tijdsverschil
Eén op de drie ervaart het als vervelend dat de klok een uur vooruit gezet wordt, vooral vrouwen hebben last van het tijdsverschil (42% vs. 24% van de mannen). Wanneer men dit als vervelend ervaart, is de meest gehoorde klacht dat men zich minder uitgerust voelt en slecht wakker kan worden ’s ochtends. Vooral mensen uit gezinnen met kinderen (<18 jaar) die het verzetten van de klok als vervelend ervaren, geven aan dat zij zich minder uitgerust voelen (49% versus 37% huishoudens zonder kinderen).

Zomertijd, Gerberatijd!
Manirma Vries van Het Bloemenbureau Holland: “De Gerbera is een kleurrijke bloem die vaak wordt geassocieerd met de zomer. Om deze reden staat de bloem dan ook centraal in onze campagne 'Zomertijd, Gerberatijd!’. We hopen mensen alvast een zomers gevoel te geven en iedereen zich bewust te maken van de klok die weer een uur vooruit gaat. Voorjaar, dus vóóruit!”.

Dinsdagochtend deelde een kleurrijk bloementeam op CS Rotterdam een uur lang honderden Gerbera’s uit om mensen te herinneren aan de zomertijd. Het uur dat Nederlanders komend weekend aan slaap gaat missen, werd met dit bloemrijke uur op een leuke manier gecompenseerd.

Bron: Bloemenbureau Holland
Foto: Bloemenbureau Holland