Vind jouw tuincentrum

Zomerse Lente

Met het zomerse weer van de laatste tijd kan de tuin in problemen komen. Maar beslist niet iedere tuin. Een bestaande tuin waarin bomen, heesters en planten staan, hebben hun wortels diep de aarde ingeboord en vinden meer dan voldoende water.

De jonge tuin is een ander verhaal. Het voorjaar is bij uitstek geschikt om de tuin te vernieuwen en met deze droogte kan het goed fout gaan. Jonge plantjes floreren bij 'gewoon' voorjaarsweer: langzame opwarming en regelmatig een flinke regenbui. Tsja, zo werkt het dit voorjaar niet. U zult dus water moeten geven om de jonge tuin te kunnen laten floreren.

 

De Watergift

Geef water door 2 x per week iedere boom en of heester een flinke gieter (10 L) water te geven. Door rond de voet een dammetje te maken trekt het water op de juiste plek de bodem in. Jonge (vaste) planten of rozen nemen het water goed op door 2x per week drie uur de sproeier aan te zetten, op deze manier krijgen de planten heel geleidelijk water en dit krijgt een paar dagen de tijd heeft om de bodem in te trekken,  zodat de wortels hun weg naar beneden vinden.

Natuurlijk gaat dit recept niet voor iedere tuin op. Zit u op klei dan kunt u wellicht een dagje langer wachten en op zand kunt u misschien beter een keer extra water geven. Maar doe het niet iedere dag, daar worden plantenwortels lui van.