Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand: Peperomia

De Peperomia is een zeer gemakkelijk te verzorgen plant met vele gezichten. Er zijn wel 1000 verschillende soorten die een verschillend uiterlijk hebben. De meeste soorten worden niet heel groot, wat ideaal is voor een kamerplant. Sommige Peperomia soorten hebben getekende bladeren, anderen hebben effen bladeren, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze staan uiterst decoratief in huis!

Vele kleuren

De Peperomia kan verschillende kleuren hebben, van groen tot roze! Dit zorgt ervoor dat hun decoratieve waarde nog groter is. Sommige soorten Peperomia bloeien ook. De meeste bloemen zien er uit als vrolijk omhoog staande staartjes.

Mooi en functioneel

De plant is gelaagd opgebouwd: dit zorgt ervoor dat de plant compact blijft en er vol uitziet. Deze dichte structuur zorgt er voor dat de plant geluiden absorbeert, zodat de plant voor verstilling zorgt in huis. Daarnaast is het groene blad van deze plant ook nog eens luchtzuiverend! Het mooiste effect krijg je wanneer je verschillende soorten Peperomia bij elkaar zet. Dit creëert een speels effect met verschillende kleuren.

Verzorging van de Peperomia

De Peperomia is verwant aan de peper (de naam zegt het eigenlijk al) en in het wild komt deze plant in tropische gebieden voor. Daarom houdt de plant ook van warmte. Hieronder zetten we de belangrijkste tips voor de verzorging van de Peperomia op een rijtje:

  • Zet de plant op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Dat vindt de Peperomia het prettigst (hoewel hij volle zon vaak wel kan hebben).
  • Geef de plant niet te veel water. Wanneer de bovenste laag droog aanvoelt kun je water geven.
  • Geef geen water op het blad.
  • Geen groene vingers? Deze plant is gemakkelijk te verzorgen en daarom prima geschikt voor mensen die niet zo goed zijn met planten.
  • ‘Liefdevol verwaarlozen’, dat beschrijft de verzorging van deze plant het beste. De Peperomia kan met gemak een keertje overgeslagen worden met water geven (ideaal als je regelmatig erop uit gaat).

Woonplant van de maand

Peperomia is Woonplant van april 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Meer kamerplanten ontdekken? Vind jouw groene match, zodat je lang kunt genieten van je kamerplant! Wanneer de Peperomia niets voor jou is, bekijk dan ons overzicht van kamerplanten. Met zo veel verschillende planten die je kunt vergelijken, zit er altijd wel een mooie voor je bij!