Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand november: Rhipsalis

De woonplant van november is een zeer dier- en mensvriendelijke cactussoort: de Rhipsalis. We geven je graag wat verzorgingstips.

De Rhipsalis

De plant wordt ook wel koraalcactus genoemd, omdat zijn lange afwisselende groene stengels de vorm hebben van koraal. Zet ze in huis en het is net of je de potten in de woonkamer pruiken hebt gegeven. De plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en groeit onder andere in Afrika en Zuid-Amerika, waar hij aan boomstammen kleeft. De Rhipsalis kan eigenlijk helemaal niet zo goed tegen droogte en de sterke zon in de woestijn.

Groei en bloei

De tropische vetplant bloeit alleen in het wild, waar kleine bloemetjes tevoorschijn komen die zich ontwikkelen tot besjes. De planten zijn er in allerlei formaten, zodat ze in elke kamer passen. Een beetje geknipt worden tot ze weer in model zijn, vinden ze helemaal niet erg. De Rhipsalis staat ook bekend om zijn kalmerende werking.

 

Verzorging van de Rhipsalis

De Rhipsalis vraagt niet veel verzorging, een welkome huisgenoot dus!

  • De Rhipsalis houdt er niet van om in de volle zon te staan, daardoor kunnen de bladeren verbranden. Je houdt ze het gelukkigst met een ochtendzonnetje, en ’s middags een plekje in de schaduw.
  • Doordat de plant zo gevoelig is voor zonlicht, kun je deze het beste wat verder van het raam afzetten. In de jungle worden ze namelijk bedekt door boomtakken.
  • De koraalcactus houdt van water, maar kijk uit voor natte voeten om rottende wortels tegen te gaan. Eén keer per week water geven is voldoende.
  • Voed de plant pas bij vanaf 12 maanden na aankoop.

Foto: © Bloemenbureau Holland