Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand december: Anthurium

De woonplant van de maand december is een stevige tante die van lekker veel licht, water en zelfs snoeibeurten houdt.

De Anthurium

Deze plant moet je eerst even aanraken om te kijken of hij wel echt is, door zijn stevige glimmende bladeren en de blootliggende bloemkolven. De Anthurium is aan zijn naam gekomen door de vorm van de bloem en bestaat uit een samenstelling van Anthos en Oura, ‘bloeistaart’. Het blad dat om de bloemkolf ligt, lijkt de bloem zelf, maar dient ter bescherming van de kolf, waar de bloemetjes aan groeien. De plant staat ook wel bekend als de Flamingoplant, door de gracieuze vorm en het gevarieerde kleurenpalet van lichtroze tot karmijnrood. Wist je dat er ook een Linda da Mol Anthurium is?

Grondvrije groeiwijze

Net als de orchidee, doet de Flamingoplant het erg goed op boomstammen. Hij wikkelt zijn wortels om de boom waar hij genoeg licht en warmte krijgt. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar doet het ook in de Nederlandse huiskamer goed op een plek met een hoge vochtigheidsgraad.

Verzorg je Anthurium

De Flamingoplant is niet zo heel veeleisend, als bedankje voor een sproeibeurt bloeit hij het hele jaar door. Hoe geniet je er zo lang mogelijk van?

  • Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
  • Geef elke week een kopje water, zodat de grond vochtig blijf.
  • Verpot de Flamingoplant een keer per twee jaar, zodat de wortels meer ruimte krijgen.
  • Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen, er groeien snel weer nieuwe!
  • Voed de plant niet in de herfst of de winter.