Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wespen in je tuin? Zo pak je ze ferm aan!

Hinder door wespen in de tuin komt vooral voor in de zomer. De wespen krijgen dan geen zoet braaksel meer van hun larven en moeten zelf op zoek gaan naar voedsel. Ijsjes, frisdranken, biertjes, sausjes… de wespen vliegen letterlijk alles aan wat op jouw tuintafel tegenkomen! Zelf afrekenen met overlast door wespen in de tuin? Speciaal voor jou hebben we een paar nuttige tips, maar wees voorzichtig!

 1. Dek eten en drinken goed af
  Zo voorkom je dat er wespen op afkomen. Beter nog: je voorkomt dat er een wesp in je consumptie belandt. Veel mensen worden namelijk gestoken omdat ze de wesp in hun drankje niet opmerken.
 2. Houd afvalbakken buiten goed gesloten
  Wespen kunnen door het geur van het afval worden gelokt. Ze duiken in open bakken en ‘spitten’ de bak lekker uit op zoet rot fruit of andere lekkernijen.
 3. Laat nooit voedselresten in de tuin liggen
  Schillen van aardappelen of fruit. Vogelvoer. Gevallen fruit van bomen. Als je dit allemaal laat liggen lok je niet alleen wespen, maar ook ander ongedierte zoals muizen of ratten. 
 4. Vermijd zoete geuren op je lichaam
  Parfums, aftershaves en bodylotions kunnen wespen aantrekken omdat ze zoet ruiken. Een beetje verkennende wesp kan ook nog eens gemeen steken als een onverwachte beweging haar niet zint…
 5. Plaats liever geen limonadevallen!
  Limonade ruikt zoet en dat trekt wespen aan. Ze klimmen in de val, belanden in de limonade en verdrinken. Of alle wespen uit het nest dit zullen doen? Nee, slechts een handjevol. Zet je de vallen ook nog eens op een plek waar je zelf vaak zit, dan zul je de overlast ook blijven houden.

Help, de wespen blijven komen! Hoe pak ik een nest aan?

Zelf een wespennest aanraken raden we niet aan. Sommige mensen steken het nest in brand, stoppen het dicht, roken het uit of verdrinken het. Dit soort dingen moet je gewoon NIET doen! En ben je allergisch voor wespensteken? Dan moet je zelfs niet overwegen om in de buurt van een wespennest te komen. 

Wespen kunnen erg agressief zijn en zeker in augustus, want dan beginnen de nesten uit te sterven. De wespen voelen dit aan en zijn dan extra waakzaam. Ontdek je een wespennest in de nazomer, dan kun je deze beter laten uitsterven. 

Nog beter is om een wespennest preventief te verwijderen. Dat wil zeggen: als je in april of mei een beginnend wespennest ontdekt, dan moet je dat nest meteen laten verwijderen. Zo krijg je er in de zomer geen last van. Belangrijk is dat de koningin hierbij wordt gedood, want zij is immers verantwoordelijk voor de eieren. Geen koningin, geen kolonie.

De ultieme oplossing tegen wespen? Vraag het jouw lokale expert!

Je bent helemaal klaar met al die rondvliegende wespen, maar een wespennest verwijderen zelf verwijderen? Dat moet echt op een veilige manier gebeuren! Maar… je kunt pas van ‘veilig’ spreken als je het iemand laat doen die er verstand van heeft. Zo heeft jouw lokale bestrijder bij Wespennest Verwijderen de telefoon al in de hand: je hoeft hem maar te bellen en je bent binnen een paar dagen van alle wespen af.