Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wat is houtolie?

Houtolie is een stof die hout beschermt tegen vocht, slijtage en vuil. Hout reageert op verschillende omstandigheden - het zet uit of krimpt, afhankelijk van het weertype, en verkleurt na verloop van tijd als gevolg van ouderdom. Het resultaat kan worden gezien als u onbehandeld hout vergelijkt met behandeld hout; het verschil wordt duidelijk op de lange termijn.
 

Hoe werkt houtolie?

Houtolie is een ander soort coating dan lak of was. Dit komt omdat houtolie diep in de poriën van het hout dringt en er niet bovenop komt om het te coaten zoals veel mensen denken. De onderhoudsroutine voor behandelde houtsoorten met dit soort olie hoeft dan ook maar één keer per jaar te worden uitgevoerd - u brengt het hele jaar door regelmatig "onderhoudsolie" (of "conditioneringsolie") aan, zodat het hout er op zijn best blijft uitzien zonder dat het om de paar maanden opnieuw moet worden behandeld, zoals met andere producten het geval zou zijn.
 

De voordelen van houtolie

De olie blijft niet aan het oppervlak van het hout zitten, maar trekt het in. Dit beschermt tegen het indringen van vuil en vocht in het oppervlak. Bovendien blijft de natuurlijke uitstraling van hout behouden met een olieafwerking. U kunt uw project ook een geheel nieuwe uitstraling geven door verschillende kleuren olie met elkaar te mengen of te kiezen voor kant-en-klare gekleurde oliën die al bestaan.

 • Beschermt van binnenuit
 • Bijwerkplekken zijn gemakkelijk te bedekken
 • Natuurlijke en mooie uitstraling
 • Veel verschillende kleuren kunnen op elkaar worden afgestemd
 • Onderhoudsintensief
   

Benodigdheden om houten tuinmeubelen te onderhouden

Leg de volgende producten alvast klaar, zodat je goed voorbereidt bent op dit klusje:

 • Zachte borstel
 • Vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger
 • Tuinmeubelolie
 • Harde borstel
 • Droge doek
 • Tuinmeubelspray (optioneel)
 • Houtreiniger
 • Werkhandschoenen
 • Schuurborstel
 • Platte kwast
 • Schuurpapier
 • Tuinslang aangesloten op het water

Stap voor stap onderhoudt!

Als je het hout voor buiten een jaarlijkse onderhoudsbeurt geeft, dan ben je verzekerd van een goed onderhouden tuinset. Houten tuinmeubelen zijn niet moeilijk te onderhouden en met ons stappenplan heb je het in een mum van tijd weer achter de rug.

Stap 1: Borstelen van de houten tuinmeubelen

Een zachte borstel is voldoende om de tuinmeubelen schoon te borstelen en tegelijkertijd het hout niet te beschadigen. Een hogedrukreiniger is misschien aantrekkelijk, maar zal de natuurlijke waslaag aantasten. Dit is niet de bedoeling!

Stap 2: Reinigen van het hout

Nu komt de vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger in actie, want met de zachte borstel en een sopje kan het hout zacht geboend worden. Hierna kun je de houten tuinset het beste even 24 uur laten drogen.

Stap 3: Inwrijven met houtolie

Nu mag het tuinhout worden ingewreven met een borstel en een dikke laag houtolie. Een hele goede houtolie is de ''Hermadix Bangkirai Olie'''. Vervolgens kun je een break nemen, want de olie moet een kwartier intrekken. Met een droge doek neem je hierna de tuinmeubelen af. Wist je dat er ook een spray beschikbaar is? Handig voor de lastig bereikbare plekken óf om tussentijds het hout wat bij te houden.

Stap 4: Reinigen van het hout

Volg altijd de verpakking van de houtreiniger, waarop precies staat hoeveel water in combinatie met de houtreiniger gebruikt mag worden. Maak het mengsel aan en trek je werkhandschoenen uit de kast.

Stap 5: Inwerken houtreiniger

Je kunt het beste een schuurborstel gebruiken om de houtreiniger mee aan te brengen en in te wrijven. Een platte kwast is handig om bij de hand te hebben voor lastig bereikbare plekjes. Ben je klaar? Laat het dan tien minuten inwerken. Heb je schimmel gespot? Haal dit dan eerst weg met schuurpapier.

Stap 6: Schrobben

Houtreiniger werkt het beste als het hard wordt in geschrobd. Een harde borstel is er perfect voor om het in alle richtingen mee in te schrobben.

Stap 7: Afspoelen van het tuinhout

Pak de tuinslang erbij en spoel de houten tuinmeubelen goed af. Zo spoel je al het overtollige reinigingsmiddel weg. Nu mag het hout 24 uur drogen.

Stap 8: Inwrijven met meubelolie

Nu komt de tuinmeubelolie van pas. Als de tuinset goed opgedroogd is kun je met een borstel en zachte doek een paar lagen meubelolie voor houten tuinmeubelen aanbrengen. Dit voedt het hout en houdt het in topconditie!

Stap 9: Hout beschermen

Het is verstandig om de houten tuinmeubelen binnen op te slaan in de periode dat u ze niet gebruikt. Dit scheelt ontzettend in het verweer van het materiaal. Heeft u geen plek om het binnen op te slaan? Dan is het verstandig om de meubelen af te dekken met een hoes. Worden de tuinstoelen niet gebruikt en zijn dit klapstoelen? Dan is het verstandig om deze schuin tegen de houten tuintafel aan te zetten. Zo loopt het regenwater er vanaf. Hoe mer regenwater het hout absorbeert, hoe meer kwetsbaar het hout wordt.