Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in april?

April, de maand die doet wat 'ie wil. En wat doen wij? We gaan aan de slag! Begin dit jaar deelden we de tuinkalender met jullie. Hoewel tuinieren natuurlijk gewoon naar eigen inzicht kan, is een leidraad soms toch wel handig! Daarom bespreken we vandaag de to-do list van de maand april.

Aan de slag in de tuin in april

Op de to-do list deze maand:

  • Struiken verplanten
  • Schaar in de klimop
  • Aardbeien kweken en andere zaden zaaien
  • De vijver checken

Struiken verplanten

Zijn er heesters of bomen die je wilt verplanten? Doe dit dan voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Kwekers spitten de grond dicht bij de boom elk jaar rond; zo blijft de kluit compact en hanteerbaar. Zelf kun je dat – een jaar van tevoren – net zo doen.

Zet de schaar in de klimop

Wordt de klimop te wild? Het is nu een goede tijd om deze klimmer flink te snoeien: voordat de groei start én voordat de vogels erin gaan nestelen. Pas in augustus is het weer veilig. De vertakte, soms bloeiende uiteinden van de klimop staan erg aardig tussen een boeket tulpen of hyacinten.

Aardbeien kweken en andere zaden zaaien

Zelfgekweekte vruchtjes zijn smakelijker en voller van aroma. Probeer het uit, in een pot op het balkon of in de tuin.

In april kun je allerlei groenten en kruiden zaaien, omdat de grond in de (moes)tuin voldoende is opgewarmd. Warmte en een milde voorjaarsbui vormen de ideale omstandigheden om te zaaien.

Check de vijver

Je weet het nooit … maar het gevaar van serieuze vorst lijkt nu wel voorbij. Tijd voor een controlerondje rond de vijver. Leven de waterplanten allemaal nog, worden sommige pollen misschien te groot? Nu heb je de beste gelegenheid om ze te vernieuwen of te verkleinen.