Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Warmtepomp

Het verwarmen van uw woning kost vaak veel energie, maar daar is de warmtepomp vaak een uitzondering op. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht of water om daar uw huis mee op te warmen, iets wat helemaal niet veel energie kost. Ze gebruiken namelijk geen gas en nauwelijks elektriciteit. Warmtepompen kunnen werken als cv-ketels, wasdrogers of airconditioners.
 

Voordelen en nadelen van een warmtepomp

Aan elk apparaat zitten voordelen en nadelen, en dan geldt dus ook voor warmtepompen. Hier vindt u een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het laten installeren van een warmtepomp.

Voordelen:

  • Warmtepompen werken op een onuitputtelijke energiebron en zijn daarom een zeer milieuvriendelijke en energiezuinige keuze.
  • Een warmtepomp kan uw woning niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Een warmtepomp is dus het hele jaar door nuttig.
  • Uw woning zal een beter energielabel krijgen als u een warmtepomp installeert.
  • Voor het installeren van een warmtepomp kunt u vaak subsidie krijgen.
  • Een warmtepomp heeft een relatief lange levensduur en gaat dus erg lang mee.

Nadelen:

  • Warmtepompen kunnen nogal wat kosten, zeker als bij de installatie gegraven moet worden.
  • Warmtepompen kunnen, afhankelijk van de temperatuur van de lucht of het grondwater, niet altijd genoeg warmte genereren waardoor de Cv-ketel wellicht zal moeten bijspringen.
  • De installatie van een warmtepomp kan nogal ingewikkeld zijn. Als er gegraven moet worden kan uw tuin er wellicht voor op de kop worden gezet. De werkzaamheden zullen de nodige overlast geven.
  • Warmtepompen zijn vaak groot en nemen dus vaak veel ruimte in.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen bestaan er in alle soorten en maten en het grootste verschil tussen de verschillende exemplaren is waar ze de warmte vandaan halen. Wat voor u de meest geschikte soort warmtepomp is, hangt natuurlijk af van de situatie van uw woning. Lees hier meer over verschillende soorten warmtepompen:

Lucht-lucht:

Deze soort warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om de lucht binnen mee te verwarmen. Deze soort warmtepomp wordt vaak in drogers en airconditioners gebruikt. Het rendement van deze soort warmtepomp is wat wisselvallig vanwege temperatuurverschillen in de buitenlucht.

Hybride:

Een hybride-warmtepomp werkt samen met de Cv-ketel, die voor de warmtepomp invalt als deze niet genoeg warmte kan genereren.

Lucht-water:

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht om hier water mee te verwarmen. Deze warmtepomp kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden maar is meestal betrouwbaarder in hybridevariant.

Grond-water:

Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond en verwarmt daarmee water. Dit model moet deels worden ingegraven wat voor veel gedoe kan zorgen.

Water-Water:

Deze waterpomp haalt warmte uit het grondwater en verwarmt daarmee water voor gebruik in uw woning. Ook deze soort warmtepomp moet worden ingegraven, maar is wel het meest rendabel. Voor deze soort warmtepomp hoeft dan ook geen extra Cv-ketel te worden gebruikt.

Wat kost een warmtepomp?

Het installeren van een warmtepomp is vaak niet goedkoop, zeker als er graafwerkzaamheden aan te pas moeten komen. Hier vindt u een handig overzicht van de kosten die u kunt verwachten.

In veel gevallen kunt u subsidie aanvragen voor de installatie van een warmtepomp. Deze hangt af van het soort warmtepomp waar u voor kiest. De subsidie per warmtepomp waar u voor kunt kiezen is ook in dit overzicht te vinden.

Soort

Kosten

ISDE

Besparing/jaar

Terugverdientijd

Lucht – lucht

  €3000 – €7000

  Niet gesubsidieerd

€300

10 – 23 jaar

Hybride

  €2500 – €6000

  €1000 – €1500

€500

3 – 9 jaar

Lucht – water

  €6000 – €13.000

  €2000 – €3500

€500

11 – 19 jaar

Grond – water

  Minimaal €10.000  

  €2000 – €4000

€800

Minimaal 10 jaar

Water – water

  Minimaal €15.000  

  €2500 – €4000

€1000

Minimaal 12,5 jaar