Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wanneer is irrigeren van jouw tuin noodzakelijk

Of je nu een moestuin hebt of een siertuin, een gazon of voornamelijk heesters, zonder water lukt het je niet om er iets moois van te maken. Meestal valt er voldoende regen om de irrigatie van de tuin op peil te houden, maar in perioden van lange droogte zul je zelf wat extra water moeten toevoegen om te voorkomen dat de boel uitdroogt. Toch is het juist niet goed om tijdens die droge periode te sproeien, tenzij die heel lang aanhoudt. Maar wanneer dan wel?

Voor de droogte uit

Als je het weerbericht volgt en hoort dat er een periode van droogte aankomt, is dat het moment om de gieter of tuinslang uit de schuur te halen. Zo ben je de droogte net voor en blijven je planten in het ritme van regelmatig extra vocht. Het is slim om een regenmeter in je tuin te hangen, dan weet je precies hoeveel je gesproeid hebt. Per keer laat je ongeveer tien tot vijftien millimeter water op je tuin neerdalen om ervoor te zorgen dat al je gewassen voldoende toebedeeld krijgen.

Bij voorkeur vroeg in de ochtend

Het beste kun je het besproeien van je tuin vroeg in de ochtend doen. Daarmee zorg je ervoor dat er voldoende tijd overblijft om het water in de grond te laten zakken, zodat het door de wortels van je planten kan worden opgenomen. Laat in de avond sproeien kan soms leiden tot schimmelvorming. Dat komt doordat de planten dan nog vochtig zijn als ze de nacht ingaan.

Verspil geen water

Het is wat tegenstrijdig. Juist als het droog wordt, wil je de tuin besproeien. Maar precies in die periode vragen de drinkwaterbedrijven je om extra zuinig te zijn met water. Je kunt een dompelpomp kopen om dit probleem op te lossen. Als je een regenton hebt, leg je die pomp erin en kun je het opgevangen regenwater gebruiken om de tuin mee te besproeien. Je kunt natuurlijk op dezelfde manier ook het water uit een nabijgelegen slootje gebruiken.

Beregeningscomputer

Wil je alles tot in de perfectie regelen? Dan kun je overwegen om een beregeningscomputer aan te schaffen. In combinatie met een waterpomp kun je dan de tuin volautomatisch laten besproeien volgens een door jou geprogrammeerd schema. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, afhankelijk van het beschikbare budget. Er is in elk geval geen excuus meer voor een te droge tuin!