Vind jouw tuincentrum

Voorjaarsbeurt voor de vijver

De vijver staat bij heel wat tuiniers bovenaan het wensenlijstje. Niet zo vreemd, in een vijver is altijd iets te beleven. Maar net als de tuin heeft ook de vijver een voorjaarbeurt nodig en daar is de aprilmaand uitermate geschikt voor. Het water warmt langzaam op en de kraamkamer van vissen, kikkers en salamanders wordt nog niet verstoord. Dus wat te doen?

Knip de planten langs de vijverrand af, doe dit wel voorzichtig en beschadig de folieranden niet. Controleer de folie op beschadigingen en verhelp ze. (Een goede vijverfolie is prima te repareren). Ook de vijver zelf moet zo nu en dan een schoonmaakbeurt krijgen. Verwijder hiervoor een deel van het water, en daarna het grootste deel van de bagger op de bodem, maar spaar de zuurstofplanten.


Groeit het blad van de waterlelie zomers hoog boven het water uit, dan is de waterlelie aan opsplitsing toe. Haal de lelie uit de vijver, snijd hem in stukken, laat de wonden even drogen in de zon en plant de kluit met daarop een aantal bladknoppen terug in een vijvermand met vijvergrond. Verzwaar de mand met een dikke steen, de kluit van de waterlelie is zuurstofrijk en komt snel boven drijven. Hou hem daarom een aantal dagen in de gaten en zet, indien nodig, de verzwaarde bak tijdelijk vast.


Een grote diepe vijver heeft trouwens veel voordelen. Helder water is er een van. Plant, water en dier houden elkaar hier namelijk in een natuurlijk evenwicht. Is de vijver lek, of bent u niet tevreden met de afmeting? April is een fantastische maand om in de tuin te klussen.