Vind jouw tuincentrum

Vogels in de wintertuin

Tuin niet te netjes
Laat afgevallen blad zoveel mogelijk liggen in najaar en winter. Het blad wordt gegeten door insecten en dat bevordert het bodemleven. Als u pas in het voorjaar uitgebloeide bloemen en planten verwijdert dan kunnen veel insecten daarin overwinteren. Vogels vinden zo de hele winter voedsel.

Wintervoederplaatsen
Naast het voedsel dat van nature in uw tuin aanwezig is, kunt u de vogels zelf voedsel voorzetten. Het gebruik van een voedertafel of voederhuisje is erg handig. Plaats ze op een open overzichtelijke plek. Het liefst op een paal van minimaal anderhalve meter hoogte, buiten het bereik van katten. Een voedertafel heeft als voordeel dat de vogels er makkelijk op kunnen landen en dat u de vogels zelf goed kunt bekijken.Voedersilo’s
Vogels als pimpelmezen, staartmezen, sijsjes en spechten eten liever bungelend dan zittend op een voedertafel. Naast vetblokken zijn er tegenwoordig speciale voedersilo’s te verkrijgen. Hier kunnen de vogels zaden en pinda’s uitpeuteren.

Het leuke van een vogeltuin is dat er ieder seizoen weer andere vogelgasten op bezoek komen. In de nazomer trekken de insectenetende broedvogels weg naar het warme zuiden. Hun plaats wordt ingenomen door gasten uit het noorden, zoals koperwiek, keep, sijs, kramsvogel en met heel veel geluk een pestvogel.

Waarom voederen?
Kleine vogeltjes verliezen tijdens een koude winternacht soms wel tien procent van hun lichaamsgewicht. Door hun hoge lichaamstemperatuur van 40 C. hebben ze een hoge verbranding en veel energie nodig (voedsel). 's Nachts eten vogels niet. 's Ochtends rammelen ze van de honger. Als u dan iets klaar heeft staan hebben ze een goed begin van de dag. In de namiddag willen ze ook graag nog voedsel vinden om de nacht goed door te komen. In het voorjaar is er voor zaadeters een te kort aan zaden (zijn opgegeten of verloren gegaan in de winter). Met bijvoeren houdt u ze vitaal en zorgt u ervoor dat ze eerder kunnen gaan beginnen met het leggen van eieren.

Drinkwater
Als het in de winter gaat vriezen, beginnen de problemen. Met vers lauw water in het vogelbad is de kans groot dat de vogels daarin gaan badderen. Dat moet voorkomen worden, omdat dan hun veren gaan bevriezen. Plaats daarom gaas over het water heen. Ook een mogelijkheid is suiker oplossen in het water tegen bevriezing of in plaats van water ijsgruis aanbieden.

Bron: Vogelbescherming Nederland