Vind jouw tuincentrum

Vijveronderhoud in april

Nu je jouw tuin goed onder handen hebt genomen kan de vijver natuurlijk niet achterblijven! April is een goede maand om je vijver een goede voorjaarsbeurt te geven. Heb je nog geen vijver? Een vijver kan een echte eyecatcher zijn in je tuin; als je graag een vijver wil is dit hét moment om er een aan te leggen!

Maak je vijver klaar voor de zomer!

De simpelste manier om je vijver klaar te maken voor de zomer in april is eigenlijk om alle voorbereidingen die je voor de winter getroffen hebt ongedaan te maken. Zo kun je deze maand onder andere de vijverpomp weer aanzetten. Verder kun je:

  • Planten langs de waterkant voorzichtig afknippen. Zo ziet je vijverrand er weer netjes uit, maar let wel op dat je de folieranden van  je vijver niet beschadigt.
  • Je vijver inspecteren op beschadigingen en die repareren. Dat moet met een goede vijverfolie niet heel moeilijk zijn.
  • De vijver schoonmaken. Pomp zoveel mogelijk water uit je vijver in een grote bak. Hier doe je je waterplanten en vijvervissen ook bij. Schep dan alle bagger van de bodem van je vijver af. Daarna kun je jouw vijver vullen met water en je vissen en planten terugzetten.
  • De waterplanten verpotten. Wanneer je merkt dat je planten niet meer zo groeien als voorheen kan het zijn dat ze een grotere pot nodig hebben. Verder is het handig om dode bladeren en oude resten van je waterplanten af te knippen.
  • Je vijverplanten snoeien en vermeerderen. April leent zich uitstekend om je vijverplanten te snoeien en te vermeerderen. Je kunt dan gelijk ook je planten bemesten, zodat ze weer goed kunnen groeien en bloeien.
  • Nieuwe planten in je vijver planten. Zuurstofplanten houden het water van je vijver helder.

Vergeet je vissen niet

Wanneer het water warmer is dan 12 °C kun je jouw vijvervissen naar behoefte voeren. Kijk goed naar hoe je vijvervissen er uit zien. Hebben je vissen rare plekken of zweren? Dan is het slim om je vissen met een medicijn te behandelen.