Vind jouw tuincentrum

Vijveren

Help, de vijver is groen. In de zomermaanden zijn er regelmatig waarschuwingen rond algvorming in het zwemwater. Deze gelden vooral voor de stilstaande meren, waar het water door de natuurlijke stroming zichzelf niet steeds kan verversen.

In de tuinvijver krijgen we met hetzelfde fenomeen te maken. Stilstaand water warmt sterk op in de zomer en vooral als de vijver niet goed ligt is er kans op algenvorming. Is dit tegen te gaan? Jazeker, ten eerste zorg dat de vijver niet te zonnig maar ook weer niet teveel in de schaduw ligt. En maak de vijver voldoende diep. Het is goed om te weten dat bij een vijverdiepte van tachtig centimeter tot één meter er veel minder kans op algvorming is.Maar goed, in het geval van een bestaande vijver heeft u niet veel aan deze tips. Daarom hier nog een aantal. Voer zomers de vissen niet of heel weinig, de restanten van het voer verteren tot een meststof wat de groei van algen stimuleert. En controleer de hoeveelheid zuurstofplanten. Planten als hoornblad, veder- en fonteinkruid bevorderen het zuurstofgehalte van de vijver zodat alg minder kans krijgt.

Mocht de vijver teveel zon krijgen dan kunt u een waterlelie aanschaffen, diens grote blad zorgt als vanzelf voor schaduw en zo loopt de watertemperatuur niet te hoog op. Gelukkig zijn er in het tuincentrum voldoende middeltjes te krijgen die helpen in de strijd tegen de algen. Zij bevatten watervlooien en speciale bacteriën welke heel effectief kunnen zijn.
En ‘last but not least’: een passende vijverpomp laat het water stromen.