Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vietnamese tuinstijlen

Veel aziatische tuinstijlen zoals de Japanse, Chinese en Indiase tuinstijlen zijn in ons land al jaren immens populair. De Vietnamese tuinstijl is dan misschien wat minder bekend, maar die doet zeker niet onder voor de rest. In dit artikel kun je je oriënteren op de drie populairste Vietnamese tuinstijlen en hoe je deze stijlen in het echt kunt bewonderen. Of je nu een hele tuin in Vietnamese stijl wilt ontwerpen of een klein stukje Vietnam in je tuin wilt halen, het kan allemaal. 

Hon non bo

Hòn non bộ

Onder Hòn non bộ wordt verstaan de Vietnamese tuinkunst van het maken van miniatuurlandschappen. Hierbij wordt het landschap zoals deze in de natuur te vinden is, waaronder bergen, wateren, bossen en eilanden, nagebootst. Deze Vietnamese tuinkunstvorm is vergelijkbaar met de penzaikunst in China en de bonsaikunst in Japan.

De betekenis van Hòn non bộ is drieledig en vindt zijn oorsprong in de Vietnamese taal. Het woord ‘Hòn’ betekent eiland, ‘Non’ betekent berg, en ‘bộ’ is een combinatie van water, bergketens en bossen. ‘bộ’ kan ook wel “het namaken van de manier waarop de natuur er in het klein uitziet”.

De tuinstijl Hòn non bộ kan ofwel heel groots en indrukwekkend, of heel klein en ingetogen worden nagebootst. Van oorsprong werd deze tuinstijl gebruikt om de binnenplaatsen van traditionele Vietnamese huizen op te sieren. In Vietnam was Hòn non bộ uitsluitend voorbehouden aan hooggeplaatste personen in Vietnam zoals keizers en generaals en werd het vaak gebruikt ter verfraaiing voor monumenten of belangrijke gebouwen.

Ngự viên

De tuinstijl Ngự viên staat ook wel bekend onder de naam vườn ngự en is een keizerlijke tuinstijl dat uitsluitend voorkomt in de tuinen van het keizerlijk paleis, vooral in het paleis in de Verboden Stad van Hue. Omdat deze tuinstijl uitsluitend wordt gebruikt binnen de muren van het keizerlijk paleis, komen dit soort tuinen niet veel voor in Vietnam.

Typerend aan deze tuinen is ondanks dat er verschillende ontwerpen kunnen worden gemaakt, ze allemaal groot zijn van oppervlakte. De kleur groen word bij deze tuinstijl vaak toegepast en ook wordt er meer gebruik gemaakt van verschillende waterelementen.

Tijdens de Vietnamese oorlog zijn een groot deel van dit soort tuinen verwoest, maar zijn in de loop van de jaren weer herbouwd in hun oorspronkelijke glorie. Het huidige ontwerp van deze tuinen kan echter enigszins afwijken van het origineel. Bij het ontwerpen van deze tuinen is veel inspiratie gehaald uit de Oost-Aziatische cultuur, religie en architectonische concepten.

Nhà vườn

Nhà vườn

Letterlijk vertaald betekent Nhà vườn ‘tuinhuisje’. Het is een populaire Vietnamese tuinstijl die vergelijkbaar is met onder andere Japanse, Chinese en Koreaanse tuinen. Deze stijl onderscheidt zich van de rest door het gebruik van donkergekleurd materiaal en samen met de tropische bomen en bloemen ontstaat er een harmonisch geheel dat zo typerend is voor de tuincultuur in Vietnam.

De architectuur in deze tuinen verschilt wel met de architectuur die gebruikt wordt in vergelijkbare Koreaanse, Japanse of Chinese tuinen. In die tuinen wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van pagode-achtige gebouwen vele malen kleiner zijn dan het oppervlakte van de tuin. In Nhà vườn is het tuinhuisje het belangrijkste element in de tuin en wordt deze gebouwd in de gelijkenis van een traditioneel Vietnamees huis. Het is een plek om te ontspannen en waar men uit kan rusten om te genieten van de natuur en de omgeving. 

Vietnam

Inspiratie opdoen in Vietnam en een visum Vietnam aanvragen

Als je je tuin wilt omtoveren in een Vietnamese oase en je wilt de echte sfeer proeven van de Vietnamese tuinen. Dan zul je daarvoor een visum Vietnam moeten aanvragen. Dit kan eenvoudig online via het online-aanvraagformulier. Het visum is bij toekenning dertig dagen geldig en ook mag je tot maximaal dertig achtereenvolgende dagen in Vietnam verblijven. Houd er wel rekening mee dat je gehele verblijf in Vietnam, inclusief de dag van in- en uitreizen, binnen de geldigheidsduur van het visum moet vallen. 

Adv. Bol.com Gardena