Vind jouw tuincentrum

Tuinplanten mei: groenteplanten

Moestuinen, plukplanten en groenteplanten; ze zijn allemaal ongekend populair. En daarnaast staat het ook nog eens erg mooi! De toenemende populariteit van groenteplanten hangt samen met de groeiende belangstelling voor gezond, duurzaam en plantaardig voedsel, en is daarnaast nog eens decoratief, zo'n mooie plant met vruchten eraan. Mei is een uitstekende maand om groente in bakken, potten, of volle grond te planten en daarom staan groenteplanten deze maand in de spotlight!

Handige weetjes over groenteplanten

  • Groente of fruit? Tomaat, paprika, komkommer en peper zijn culinair gezien groenten, maar enkele puristen kunnen zeggen dat dit vruchten zijn.
  • Groenteplanten groeien ook prima in de vensterbank!
  • Paprika bevat 2 keer zo veel vitamine C als sinaasappelen en is ook rijk aan vitamine E, B1 en B2.
  • De augurk is verwant aan de komkommer en op dezelfde manier te kweken.

De herkomst van groenteplanten

Paprika en peper zijn zo nauw aan elkaar verwant, dat ze dezelfde naam hebben: Capsicum annuum. De paprika komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en de peperplant groeit in India en Zuid-Oost Azië.

De tomaat behoort tot een grote familie, waar ook de aardappel bij hoort. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Midden-Amerika, de voorvaderen van de Maya's en Inca's kweekten ze al. 

De komkommer komt uit India, waar deze al ruim 3000 jaar voor de vrucht gekweekt wordt. De planten zijn via de Middellandse Zee met de Romeinen mee naar Europa gekomen.

Ga jij zelf groenten laten groeien? Veel succes!