Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand november: Skimmia

De tuinplant van de maand november is de Skimmia. Deze Japanse struik verrast je elk seizoen opnieuw met donkergroene bladeren, heerlijk geurende bloemen en prachtige rode bessen.

Vrouwelijke en mannelijke Skimmia’s

De vrouwelijke Skimmia laat dieprode bessen zien in het najaar, in de zomer komen wit-roze bloemen tevoorschijn waar allerlei vliegende beestjes op af komen. De mannelijke plant vormt alleen bloemtrossen, als je voor de besjes gaat, neem je het beste de vrouwelijke Skimmia’s. Of ga voor de Skimmia japonica Reevesiana, zij heeft geen bestuiver nodig. Een vreemde eend in de bijt is de mannelijke Magic Marlot, die mosgroen blad heeft met een bijna lichtgevende rand en een compacte vorm houdt.

Skimmia verzorging

  • De struik houdt van een lichtzure grond. Als de bladeren geel worden, kan de grond niet zuur genoeg zijn. Geef dan wat extra voedingsstoffen.
  • Zet te plant niet in de volle zon, maar zorg voor genoeg schaduw.
  • Skimmia’s houden van een vochtige grond, maar het water moet wel goed weg kunnen lopen.
  • Snoeien… daar houdt de Skimmia niet zo van. De uitgebloeide bloemen kun je weghalen, maar wees voorzichtig met een rigoureuze snoeibeurt.
  • Wil je de Skimmia wel even bijknippen? Doe dit dan in april.

Presenteer je Skimmia

Door zijn stevige en compacte vorm staat de Skimmia prachtig in herfststukken of najaarsboeketten. Je kunt ook verschillende soorten Skimmia in aparte potten zetten in de tuin om een kleurrijk hoekje te creëren in de winter. Of plaats ze in een border van buxussen en combineer ze met heide. Ook bij de voordeur staan ze erg welkom!