Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinplant van de Maand maart: de muurbloem

De muurbloem is in de maand maart uitgeroepen tot Tuinplant van de Maand. Twee mooie geslachten van de muurbloem zijn de Aubrieta en de Saxifraga. Deze vroegbloeiers zijn perfect om in het voorjaar wat kleur te creëren in uw tuin. Ook zijn deze bloemetjes zeer geschikt om muren of opstaande randen van borders mee te bedekken, hier hebben zij hun naam “muurbloem” aan te danken. De muurbloem heeft de titel Tuinplant van de Maand maart verdiend door haar gezellige kleuren die de hele tuin doen opleven in het voorjaar en de zomer. 

Paarse muurbloemRoze muurbloem

Onkruid verdrijven met de muurbloem

Naast dat de muurbloem uw tuin opfleurt met haar vrolijke kleuren, kan zij ook nog het onkruid uit uw tuin verdrijven. Doordat de muurbloem in alle gaten en spleten kan groeien waar normaal gesproken onkruid groeit, is er geen plaats meer voor het onkruid en heeft u dus een mooie onkruidvrije tuin. Het planten van de muurbloem is ook ontzettend simpel. Het enige wat u hoeft te doen is een gat maken en het plantje erin stoppen. Even aandrukken, nog wat water geven en dan is de muurbloem klaar om te groeien. 

Aubrieta als muurbloempje

Aubrieta stond vroeger ook wel bekend als blauwkussen, deze naam had zij te danken aan haar compacte vorm. De Aubrieta lijkt op een kussen gemaakt van blauwe bloemetjes. Inmiddels is zij verkrijgbaar in veel meer kleuren zoals rood, roze, blauw, paars en wit. Dit muurbloempje groeit het liefst op een plek in de volle zon en wordt ongeveer tien centimeter hoog.

Kleurrijke Saxifraga op de muur

Saxifraga laat zijn kleurige bloemetjes vaak zien vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer en kan bij u in de tuin verschijnen in het wit, rood, roze of paars. Sommige soorten van de Saxifraga bloeien pas in de nazomer. Deze plant neemt vrijwel met iedere plek in uw tuin genoegen, zowel in de volle zon als in half schaduw doet zij het goed. Deze muurbloem kan zich goed tussen stenen en tegels nestelen, waardoor zij de oppervlakte snel zullen bedekken. 

Muurbloem snoeien

U kunt de muurbloem het beste snoeien nadat zij is uitgebloeid. Bij het snoeien is het de bedoeling dat u de stengels terug knipt tot er nog maar een paar blaadjes aanzitten. Om de Muurbloem te beschermen tegen een wat strengere vorst in de winter, kunt u er een beschermende doek overheen spannen. 

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Tuincentrum Overzicht.nl

Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang tuintips en andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox of volg Tuincentrum Overzicht.nl op Facebook, Twitter of Google+

Tot snel, op Tuincentrum Overzicht.nl!