Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de Maand: Blauwe coniferen

Wanneer de meeste tuinplanten hun winterslaap nog houden en bladvorming op zich laat wachten, zorgen blauwe coniferen voor een gezellige sfeer. Al een paar coniferen kleuren de tuin, het terras of het balkon blauw. Het leuke aan deze planten is dat ze oersterk zijn en nauwelijks verzorging vragen. Dit maakt deze planten zeer geschikt voor zowel mensen met als zonder groene vingers.

Wat zijn blauwe coniferen?

Conifeer is eigenlijk een verzamelnaam voor sparren, cipressen en jeneverbessen. Daardoor kan het uiterlijk van coniferen onderling sterk verschillen. De één krijgt mooie vruchtjes en de ander heeft diepgroene of blauwe naalden. Sommige coniferen kunnen meters hoog worden, terwijl anderen juist laag blijven. Zo wordt de blauwe jeneverbes (Juniperus squamata ‘Blue Star’) bijvoorbeeld maximaal 50 centimeter hoog. Deze plant staat erg leuk vooraan in de border van je tuin of in een pot op de tuintafel. Vanwege deze veelzijdigheid van blauwe coniferen staan ze deze maand extra in de spotlight.

In een eerder artikel hebben we het al eens uitgebreider gehad over de verschillende soorten coniferen en hoe je jouw kerstboom kunt hergebruiken in je tuin. We hebben het daar echter niet over de mogelijkheden van blauwe coniferen in de tuin gehad. De meeste mensen kennen de conifeer natuurlijk als haag en als kunstig gesnoeide bomen (vaak gesnoeid in bolvorm, maar andere vormen zijn ook mogelijk), maar door de veelzijdigheid van de conifeer is er natuurlijk veel meer mogelijk

Stylingtips

  • Wanneer je blauwe coniferen in een mooie paarsblauwe of grijze pot zet, komt de kleur beter uit en creëer je een sterkere uitstraling.
  • Zet eens een aantal verschillende conifeersoorten bij elkaar. Op deze manier creëer je eenvoudig een mini-natuurbos. Kies hierbij voor planten in verschillende formaten, zodat je afwisseling en diepte krijgt.

Planting en verzorging

Blauwe coniferen zijn het beste te planten als de aarde nog wat warm is (vaak wordt september als een goede maand aangehouden), omdat de wortels dan gaan groeien. Het belangrijkste is echter dat het niet vriest. Als het buiten vriest is de kans groot dat de wortels bevriezen en de plant dan dood gaat.

De verzorging van blauwe coniferen is eenvoudig. Snoeien is niet echt nodig, omdat coniferen als vanzelf in vorm groeien. Mocht het toch nodig zijn om je conifeer te snoeien dan is het niet aan te raden om dat na september te doen. Afhankelijk van de soort conifeer snoei je de plant een tot twee keer per jaar, in mei/juni en september. Voor gezonde en sterke coniferen geef je in het voorjaar wat plantenvoeding. Verder is het bij coniferen in een pot belangrijk dat er goede afwatering is. Zorg daarom voor een gat in de bodem van de pot.

Tuinplant van de maand

Tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Heb je dit artikel gelezen en wil je graag een blauwe conifeer in je tuin of op je terras? Bekijk dan ons planten overzicht.