Vind jouw tuincentrum

Tuinplant september: Bolchrysant

Wanneer de dagen weer korter worden, straalt de bolchrysant. De plant reageert op de korte dagen door knoppen aan te leggen en zó rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat.  De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven de nazomer zo nog meer glans.

Informatie over de bolchrysant

De naam Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos (goud) en anthemon (bloem). Er zijn veel soorten in de kleur geel, maar er zijn ook herfsttinten zoals oranje, rood en bruin, of roze, lila en wit. De diameter kan variëren van enkele decimeters tot zo’n 60-80 centimeter. Er zijn enkel-  en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.

Informatie bolchrysant

Verzorging en snoeien bolchrysant

De bolchrysant bloeit van augustus tot november, op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Laat de potkluit nooit uitdrogen en geef regelmatig water. Omdat de plant zo rijkelijk bloeit is wat extra voeding niet overbodig, geef daarom om de 2 weken wat plantenvoeding. Regelmatig uitgebloeide bloemetjes weghalen zorgt ervoor dat de bolchrysant langer mooi blijft bloeien. Is de bolchrysant uitgebloeid? Dan kun je de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen! Zet deze voor de vorst op een koele, maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart/april kan de plant weer naar buiten. Bij dagen langer dan 12 uur vormt deze weer stengels en blaadjes. Wanneer de dagen korter worden zal de bolchrysant opnieuw bloeien. 

Bolchrysant verzorging​​​​​​​