Vind jouw tuincentrum

Tuinplant oktober: Viooltje

In oktober verandert alles snel in de tuin. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste Viooltje tuinplant oktoberplanten zijn aan het einde van hun bloeiperiode. De violen doen hier gelukkig niet aan mee! Juist bij lagere temperaturen kunnen zij prima bloeien totdat de winter komt! Daarom is het viooltje de tuinplant van de maand oktober!

Het viooltje

Het viooltje bloeit overal maandenlang; in de volle grond, in bakken of potten op balkon, of op het terras! In de winter is het even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk verder. Inmiddels hebben we de mooiste variëteiten met gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren. Er zijn grootbloemige en kleinboemige violen en tegenwoordig zijn er ook steeds meer dubbelbloemige soorten. Bekende namen zijn de Hollandse, Aalsmeerse, of Zwitserse reuzen. Onder de kleine violen is de Viola Cornuta heel populair.

Verzorging viooltje

Zowel in de volle grond als in bakken doet het viooltje het goed. Wat wel heel belangrijk is, is de standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef regelmatig water. Bij temperaturen boven het vriespunt blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. Dan is eens in de veertien dagen wat extra plantenvoeding geen overbodige luxe. Het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes helot ook zodat de plant rijk kan blijven bloeien. Verzorging viooltje