Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinieren in de maand september

September is nog een fijne maand om te tuinieren, de grond is nog warm en voor uzelf is het meestal ook nog aangenaam vertoeven buiten. Om u een handje te helpen hebben wij een aantal tuinwerkzaamheden voor u op een rij gezet die u in de maand september zou kunnen oppakken:

 

 

 

 

 

 

Deze tuinwerkzaamheden kunt u oppakken in de maand september

 1. September is nog een uitstekende maand om vaste planten aan te planten. De grond is nog zacht en warm waardoor de planten zich goed kunnen wortelen.

 2. Vaste planten of sierheesters met voldoende wortels kunnen in de maand september worden gescheurd om zo van één plant twee planten te maken.

 3. Heesters en coniferen die groen blijven mogen in september nog worden verplant. Omdat de grond nog warm is zullen er snel nieuwe wortels en haarwortels worden gevormd. Gezonde en goed verzorgde planten laten zich in de regel het best verplanten.

 4. Voor de meeste planten is september een goede maand om zaden te oogsten. Oogst zaden pas als ze rijp zijn, dit is meestal wanneer de zaden droog zijn.

 5. Houd kleur in uw tuin door bij een tuincentrum wat winterbloeiers aan te schaffen, zoals Viooltjes of sierkool.

 6. De Liguster, Taxus en Buxus mogen in september worden gesnoeid. Snoei de plant van boven naar onder en laat hem steeds iets breder worden zodat ook de onderkant zonlicht krijgt.

 7. Een gazon kan in september worden bemest, gemaaid en gezaaid worden.

 8. Bollen die in het voorjaar gaan bloeien kunnen het best in het najaar worden geplant nog voor de eerste vorst. Narcissen, Blauwe druifjes, Krokussen, Sneeuwklokjes en Tulpen zijn voorbeelden van voorjaarsbloeiers.

 9. Groenten die geoogst kunnen worden in september zijn: verschillende slasoorten, komkommers, tomaten, wortelen, paprika’s, pepers, aubergines, courgettes, rammenassen, tuinkers, diverse mosterdsoorten, preien, pompoenen, meloenen, staak, rode bieten, diverse koolsoorten, selderij, andijvie en spinazie.

 10. Groenten die gezaaid of geplant mogen worden zijn: sla, spinazie, tuinkers, winterandijvie, rabarber en bloemkool.

 11. Fruitsoorten die geoogst kunnen worden in september zijn: appels, peren, bramen, frambozen, druiven, vijgen en pruimen.

 12. Er zijn vrijwel geen fruitsoorten die geplant of gezaaid kunnen worden in september. Wel doet u er goed aan om fruitbomen te beschermen tegen ongedierte door kleefband of boomlijmband om de stam te wikkelen.

 13. Planten en bloemen die in bakken staan en nog bloeien moeten indien het niet regent nog dagelijks worden bewaterd.

 14. Wilt u volgend jaar ook weer genieten van planten en bloemen die niet winterhard zijn, neem dan stekjes en zet ze binnen in een propagator.

Met deze tuintips voor de maand september kunt u voorlopig weer even vooruit, in oktober zijn wij bij u terug met nieuwe tuintips voor de maand oktober. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en ontvangt deze tips samen met andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox. Heeft u nog grond- of plantverzorgingsartikelen nodig neem dan eens een kijkje bij de webshops die zijn aangesloten bij Tuincentrum Overzicht.nl.

Tot snel, op Tuincentrum Overzicht.nl!

Adv. Bol.com Gardena