Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinaanleg tips

Ben je van plan om werk te maken van het aanleggen van je tuin? In dat geval is het altijd belangrijk dat je hier eerst even goed over nadenkt. De ene tuin is namelijk de andere niet. Bovendien is het ook nog eens zo dat heel veel mensen steeds over specifieke eisen beschikken met betrekking tot de tuin die ze willen realiseren. Geldt dat ook voor jou? Visualiseer deze eisen dan even en tracht voor jezelf uit te maken op welke manier je deze tot stand ziet komen. Kom je er zelf niet helemaal uit? In dat geval is het ook nog altijd mogelijk om even contact op te nemen met een expert. Hij (of zij) kan je helpen om de meest optimale indeling voor jouw tuin te realiseren. Wij hebben in ieder geval enkele interessante tuinaanleg tips voor je verzameld die absoluut de moeite waard zijn om rekening mee te houden.

Tip 1: Belangrijke aandachtspunten voor een kleine tuin

Veel mensen beschikken over een kleine tuin. Dit is niet in het minst het geval wanneer ze er voor hebben gekozen om een woning in een stadscentrum te kopen of te huren. Een dergelijke stadstuin mag dan wel over kleine afmetingen beschikken, dat betekent niet dat je hier niet optimaal in kan genieten. Vaak geldt voor een stadstuintje dat inkijk een groot probleem is. Wil je niet dat je buren ten allen tijde een volledig zicht hebben op je tuin? In dat geval kan je er voor kiezen om een pergola te voorzien. Hou er echter wel rekening mee dat je een kleine tuin bij voorkeur niet te vol moet plaatsen. Doe je dat wel? Dan is het zomaar mogelijk dat je tuintje slordig en bovendien ook te overweldigend zal overkomen. Wil je, je kleine tuin toch wat spannender maken? Dan kan je er altijd aan denken om eventueel te werken met hoogteverschillen.

Tip 2: Het creëren van een echte ZEN-tuin

Steeds meer mensen vinden het belangrijker om over een mooie tuin te beschikken dan ver op vakantie te kunnen gaan. Mede omwille van deze reden wordt er vaak voor gekozen om een speciale ZEN-tuin te realiseren. Zoals de naam reeds laat vermoeden gaat het hierbij om een tuin waar heel wat Oosterse elementen in zijn verwerkt. Op vlak van planten kan je hierbij kijken in de richting van bijvoorbeeld een bonsai of bamboe. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de Japanse esdoorn evenals de rododendrons interessante ideeën kunnen zijn. Geen ZEN-tuin echter zonder dat er gebruik wordt gemaakt van speciale stenen. Het kan hierbij onder meer gaan om op elkaar gestapelde rotsblokken, maar ook om bijvoorbeeld een veldje met witte kiezelstenen. De grindpaden? Die kan in verschillende, sierlijke vormen harken. Wil je het ultieme ZEN-gevoel realiseren bij het aanleggen van jouw tuin? Vergeet dan ook zeker niet om stromend water te voorzien!

Tip 3: Ook de voortuin mag niet over het hoofd worden gezien

De voortuin wordt vaak het visitekaartje van een woning genoemd. Hier valt natuurlijk wel wat over te zeggen. Toch betekent dit niet dat mensen er altijd veel tijd in doorbrengen. Steker nog, in het merendeel van de gevallen is dit helemaal niet zo. De meeste mensen prefereren dan ook de privacy van de achtertuin. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het altijd een goed idee om je voortuin zo onderhoudsvriendelijk aan te leggen. Op deze manier heb je er weinig omkijken naar terwijl je toch steeds kan genieten van een prima uitstraling. Ben jij iemand die wel regelmatig in de voortuin actief is? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een goede verdeling tussen de bestrating en het groen. Let op, zorg er bij het uitkiezen van de kleuren van de bestrating altijd voor dat deze goed passen bij de kleuren van de woning. Wil je de inkijk in je voortuin beperken? Dan kan je altijd kiezen voor hoge planten.

Tip 4: Creëer diversiteit in een omvangrijke tuin

Beschik jij over een echt grote tuin? Dat is natuurlijk helemaal fantastisch! In dit geval beschik je namelijk over erg veel ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Een grote tuin leent zich ook perfect voor het voorzien van grote beplanting. Veel mensen vrezen dat een grote tuin altijd bijzonder veel onderhoud vergt, maar er zijn ook enkele voorzorgsmaatregelen die je kan treffen om dit onderhoud binnen de perken te kunnen houden. Neem bijvoorbeeld vooral vaste planten die zich kenmerken door een aanzienlijke levensduur en onderhoudsvriendelijk zijn. Heb je kinderen en / of huisdieren? Dan spreekt het voor zich dat ook een grasveld absoluut niet mag ontbreken in je grote tuin! Enkele extra tips waar je rekening mee kan houden bij het aanleggen van een grote tuin zijn:

  • Maak gebruik van hoogteverschillen om het grote oppervlak te 'breken';
  • Deel je tuin op in verschillende onderdelen (meerdere terrassen of kleine plaatsjes);
  • Een vijvertje (met fontein) kan een mooie toevoeging zijn aan een grote tuin (lees ook: tuinonderhoud prijzen);

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer je over een grote tuin beschikt heb je heel wat verschillende mogelijkheden om een keuze uit te maken. Daarnaast hoeft het ook absoluut niet zo te zijn dat een grote tuin altijd bijzonder veel onderhoud vereist, in tegendeel.

Deze informatie is afkomstig van hovenierinfo.nl

Adv. Bol.com Gardena