Vind jouw tuincentrum

Tomaten dieven: hoe en wat?

Tomaatjes uit eigen tuin, dat klinkt goed! Misschien is dit voor jou de normaalste zaak van de wereld, of misschien begin je net met je eerste plantje. In beide gevallen kun je zeker nog wat tips en uitleg gebruiken! Vandaag gaan we het hebben over tomaten dieven. 

Wat is dieven?

Dieven heeft in dit geval niets te maken met stelen. Dieven van tomaten is het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte tussen de stengel en het blad, de oksel. Zo'n knop ontwikkelt zich tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en vruchten.

Waarom tomaten dieven?

Het uitlopen van knoppen is op zich geen probleem, maar bij tomaten die je eigenlijk langs een stok wilt opbinden pakt het nadelig uit. Je wilt dan namelijk een stevige stengel hebben, die grote trossen tomaten produceert. Daarom is het nodig dat de stengel sterk genoeg is om die trossen van water en voedingsstoffen te voorzien én te ondersteunen. Als je de okselknoppen zou laten zitten, gaat dat ten koste van de kracht van de hoofdtak en worden de trossen tomaten kleiner en zwakken. Daarnaast zou de plant niet meer langs een stok op te binden zijn en wordt het op den duur een grote warboel! Kortom: voor het beste resultaat en de beste tomaten, moet je dieven. 

Waar moet je op letten?

Tomaten dieven is een eenvoudig handigheidje. In de zomer kan het echter zo snel gaan dat je zeker één keer per week een kritisch rondje moet maken. Het risico is, dat je dieven over het hoofd ziet, die na een week alweer stevig en mooi zijn. Weersta dan toch de neiging en snoei hem af, dit is voor het beste resultaat! Let ook op lastige plaatsen zoals de kop en de basis van de plant. 

Veel succes!