Vind jouw tuincentrum

Tips voor de tuin in augustus

Augustus is een maand om op koelere dagen de tuin eens goed onder handen te nemen, en op warmere dagen nog heerlijk van de zon te genieten. Sommige planten zijn al uitgebloeid, en ook de hagen kunnen gesnoeid worden. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus?

Wat doe je in de tuin in augustus?

  • Het gazon. Augustus is het beste moment om gras te zaaien voor een stevige grasmat. Bestaande graszoden kun je het beste ’s avonds maaien en sproeien, om verbranding te voorkomen. Sproei liever minimaal een uur op één dag in de week, dan elke dag korte momenten.

  • Snoeien. De coniferenhaag kan voor de tweede keer gesnoeid worden, en ook de bessenstruiken kunnen na de oogst kortgeknipt worden. Van de druif kun je ook bladeren wegsnoeien om meer licht te creëren. Van de lavendel kun je de bloemen weghalen, maar knip niet te veel groen weg, anders bloeit hij niet meer. Haal ook van andere planten de uitgebloeide bloemen af.
     
  • De grond verzorgen. Heb je veel last van varkensgras of kattenstaarten? Dit kan duiden op een zure grond, leg wat compost en kalk op de bodem om de grond te verbeteren. Ook uitgebloeide rozen kun je van extra mest voorzien, voor een tweede bloei.
     
  • Oogsten en zaaien. Veel groenten en kruiden kunnen geoogst worden, maar er kan ook nog gezaaid worden! Denk bijvoorbeeld aan dille en kervel. Andere kruiden kun je oogsten en drogen, zodat je een voorraadje hebt voor de winter. Ook de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem kun je afknippen en laten drogen, zodat je de zaden voor volgend jaar kunt bewaren.

​​​​​​​

  • De vijver. Augustus is nog een warme maand, dus het is goed om de waterkwaliteit in de gaten te houden. Is het water troebel? Zet dan wat extra zuurstofplanten neer, of voeg watervlooien toe. Als er niet genoeg water in de vijver blijft staan, vul het dan bij met regenwater uit de regenton.

Aan de slag!

Dit zijn een aantal klusjes waar je aan kunt denken om de tuin te verzorgen. Elke plant heeft natuurlijk zijn eigen verzorging nodig, dus let ook op de voorkeuren van de plant! Heb je even geen zin om grote klussen aan te pakken? Ook onkruid wieden in kleine hoekjes kan al veel verschil maken…