Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Alles wat je moeten weten over haagplanten

Ben je op zoek naar een nieuwe haagplant? We vertellen je alles wat je moet weten over haagplanten. Waar moet je op letten bij de aankoop, wat zijn de populairste soorten en hoe moet je ze onderhouden?

Waar je op moet letten bij de aankoop van een haagplant

Een belangrijk verschil tussen de verschillende haagplanten is of ze wel of niet hun bladeren verliezen in de winter. Wil je in de winter ook een mooie groene tuin, dan biedt een bladbehoudende haagplant uitkomst. Kies je voornamelijk voor een haag vanwege de privacy die dit biedt? Dan kun je prima met een bladverliezende haagplant uit de voeten.

De populairste soorten haagplanten

De groene beukenhaag is een geliefde haagplant. Deze haag is namelijk goed bestand tegen winterse omstandigheden. Je kunt er in de winter dus ook van genieten. De groene beukenhaag groeit rap en vraagt niet te veel onderhoud. Er is ook een rode variant, maar daar hangt een iets hoger prijskaartje aan. 

Ook de haagbeuk is in menig tuin te zien. Deze lijkt enigszins op de beukenhaag, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen. De haagbeuk verliest namelijk wel zijn bladeren in de winter. Voordeel van deze plant is echter wel dat deze haagplant op nagenoeg iedere plek kan groeien.  

De laurierhaag is in Nederland zeer in trek en geeft een sfeervolle uitstraling aan een tuin. De haag groeit snel, maar moet daardoor wel met regelmaat gesnoeid worden. De plant is bestand tegen de winter: het groene blad blijft gewoon zitten.

De taxushaag wordt geroemd vanwege de hoge mate aan privacy die het biedt. Deze haagplant kan namelijk enorm hoog en dicht worden. De taxushaag stelt niet veel eisen aan de ondergrond en gaat lang mee. Je hoeft deze plant maar één keer te snoeien, wat het een geschikte plant maakt voor mensen die niet graag tuinieren.

Het onderhoud van een haagplant

Haagplanten vergen de nodige onderhoud. Dit verschilt wel per haagplant, dus check dit altijd goed van tevoren. Het snoeien van de haag is een van de belangrijkste onderdelen, want anders kan de haag te ver doorgroeien en dat is niet wenselijk. Hoe vaak je moet snoeien, hangt er vanaf hoe snel de haag groeit. Snoei bijvoorbeeld met een elektrische heggenschaar. Als je er zo min mogelijk onderhoud aan wilt hebben, kun je kiezen voor een haagplant die niet snel groeit.

Een ander aandachtspunt is het voeden van je haagplant. De voeding heeft een sterk effect op de conditie van je haagplant. Over het algemeen moet je een haag één tot twee keer per jaar te bemesten. Je hoeft de hagen in principe geen water te geven, daar zorgt de regen wel voor. Hooguit als het heel heet is in de zomer kun je wat extra water geven.

Adv. Bol.com Gardena