Vind jouw tuincentrum

Planten en kruiden tegen stress

Planten dragen natuurlijk altijd bij aan een positieve gemoedstoestand, hoe groot of klein deze ook zijn. Er wordt bijvoorbeeld veel geschreven over luchtzuiverende planten, maar deze planten en kruiden doen er nog een schepje bovenop met hun heerlijke geur en kalmerende werking. 

Ontspannende planten

  • Aloë Vera: een oude bekende onder de geneeskrachtige planten. De snelste toepassing is een stengel afbreken en deze bijvoorbeeld op je huid te smeren voor een kalmerende werking. Als sap of olie kan het ook helpen tegen spijsverteringproblemen. Het is bovendien ook een luchtzuiverende plant, extra rustgevend dus.
  • Jasmijn: wordt ook wel Koningin van de Nacht genoemd. Als je de bloem ’s nachts plukt, ruik je haar het beste. De geur werkt ontspannend, en kan ook toegepast worden voor het verzorgen van je huid.
  • Lavendel: de naam van Lavendel komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent “wat gewassen moet worden”. En dat doen we nog steeds: we ‘wassen’ er het huis mee, leggen geurzakjes in het toilet, hangen het in de auto. Lavendel werkt onder andere goed tegen slapeloosheid.

Ontspannen met een kopje thee

  • Munt en kamille: deze combinatie in de thee is al heerlijk. Daarnaast werkt het kalmerend én is het goed voor de spijsvertering.
  • Rozen: het is bijna zonde om rozenblaadjes te persen voor olie, zo mooi zijn ze, en zo lekker ruiken ze. De geur zal je in ieder geval weer in balans brengen.
  • Tijm en salie: deze kruiden zijn niet alleen heerlijk in mediterrane gerechten, maar helpen ook te ontspannen als je je nerveus voelt. Zet er bijvoorbeeld thee van en breng je spijsvertering tot rust.

Nog meer stressverlagende kruiden

Vooral na de feestdagen kunnen we wel wat rustmomentjes gebruiken. Naast deze acht voorbeelden zijn er nog veel meer ontspannende kruiden, zoals valeriaan, basilicum en citroengras. Zoek uit welk kruid jij lekker vindt, en geniet ervan!