Vind jouw tuincentrum

Op vakantie

De zomer laat zich van haar goede kant zien, zon en regen wisselen elkaar inmiddels af. De planten in de tuin genieten duidelijk. Al is menig tuinier na het uitroepen van: “eindelijk regen”, op zijn woorden teruggekomen door de enorme hoeveelheid water die naar beneden komt.
Al krijgen niet alle planten water bij een regenbui. De potplanten, inmiddels in volle zomertooi, hunkeren naar een dagelijkse gietbeurt, en een wekelijks portie snelwerkende meststof voor potplanten. Dat is namelijk het toverwoord voor lang doorbloeiende planten.


Maar op vakantie moeten de potplanten het zonder goede zorgen stellen. Om toch een kansje te maken op overleven komen de volgende voorzorgsmaatregelen van pas.
Knip voor de vakantie alle bloemen (uitgebloeid en bloeiend) uit de planten. Snoei uitgegroeide scheuten terug tot op een compacte plant en geef de potten royaal water waarin een meststof is opgelost. Zet nu de potten dicht bijeen, in een ongeveer tien centimeter diepe bak, waarin oude kranten of nog beter, watervasthoudend doek of korrels is gelegd. Vul de bak met water en laat hem tijdens de vakantie overblijven op een lichte plek, in de volle zon gaat het mis. Ook is het handig een aardige buur te vragen de planten zo nu en dan te controleren en water bij te vullen.Weer thuis, de potten zo snel mogelijk op hun plek zetten en weer mest geven.
Mochten ondanks alle voorzorgsmaatregelen de planten het niet hebben overleefd, de tuincentra hebben nog steeds een heerlijke voorraad eenjarigen die nog maandenlang voor veel bloei zorgen. Een ritje naar het tuincentrum om tuin, terras of balkon op nieuw in te richten is dan ook zeker niet overbodig.

Prettige vakantie.