Vind jouw tuincentrum

Ongedierte in de tuin

Ongedierte in de tuin kan een vervelend probleem zijn. Lees hier hoe je verschillende soorten ongedierte kunt bestrijden!

Luizen

Luizen kunnen je planten behoorlijk ziek maken. Er zijn verschillende soorten luizen. Bladluizen leven zowel buiten als binnen en ze kunnen grote schade aanbrengen aan jouw planten. Hun werkwijze is zeer geraffineerd: ze kiezen een heerlijk, sappig blad uit en zuigen deze vervolgens leeg met hun zuigmondjes. Bladluizen kunnen allerlei kleuren hebben en ze laten kleverige honingdauw achter. Schildluizen zitten aan de onderkant van bladeren en zijn bruin, geel, wit of donkerbruin. Naast dat zij planten leegzuigen, spuiten schildluizen ook een giftige stof in. Bestrijd luizen op de volgende manieren:

  • Spuit ze van de bladeren af
  • Veeg ze weg met een vochtige doek
  • Chemisch bestrijdingsmiddel
  • Het loslaten van lieveheersbeestjes
  • Natuurlijk bestrijdingsmiddel

Probeer het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen altijd zo veel mogelijk te voorkomen!

Wittevlieg

De Wittevlieg gaat op de onderkant van bladeren van kasplanten en koolsoorten zitten. Je komt ze op normale tuinplanten dus niet tegen. De Wittevlieg zuigt voedingsstoffen uit de planten en tast ze aan met zijn giftige speeksel. Ook laat de Wittevlieg honingdauw achter. Spuit de vliegjes, poppen en eitjes ter bestrijding van de bladeren af. Heeft de vlieg zich al te veel verspreid? Gebruik een chemisch bestrijdingsmiddel of zet de sluipwesp uit.

[page-break]

Rupsen

Vooral kruidachtige planten, heesters en bomen zijn vatbaar voor rupsen. Deze langwerpige beestjes eten grote gaten in de bladeren van deze planten. Verwijder rupsen handmatig of koop een chemisch bestrijdingsmiddel. Daarnaast hebben rupsen een hekel aan de geur van bieslook en salie. Dek jonge planten af met een netje om te voorkomen dat vlinders hun eitjes er kunnen leggen.

Slakken

Slakken lijken onschuldig, maar ze kunnen zo een hele plant opeten. Voor de bestrijding van slakken kan gebruik worden gemaakt van slakkenkorrels, maar dit is ook dodelijk voor bijvoorbeeld vogels en egels. Het is dus beter om de slakken met de hand te vangen. Voorkom slakken in jouw tuin door grind, gemalen eierschalen of versnipperde dennenschors om je planten heen te strooien.