Vind jouw tuincentrum

Oei, verkeerd gesnoeid!

Snoeien is een vak. Maar gelukkig is Jurgen een vakman en weet hij in de video van deze week precies uit te leggen hoe je een boom níet moet snoeien. En wat je kunt doen om een boom te redden na een mislukte snoei.

Bomen snoeien

Wanneer je een boom snoeit, is afhankelijk van de soort. Een lichte snoei in de zomer om ervoor te zorgen dat er meer licht in de boom komt, is voor elke boom geschikt. Eiken, elsen en populieren hebben het liefst in een winter een snoeibeurt. Kastanjes, lindebomen en fruitbomen kunnen tot in maart gesnoeid worden. Bomen die niet gesnoeid mogen worden in de winter zijn zogenaamde ABC-bomen (esdoorn, berk en haagbeuk). Deze kun je het beste in de zomer snoeien.

Red de rottende boom

Wanneer een boom niet goed wordt gesnoeid, kan de boom gaan rotten. Jurgen laat in onderstaande video zien wat je kunt doen om een rottende boom te redden.

 

Niet het einde van de boom

Zoals je hebt gezien is de boom gelukkig nog te redden! Het snoeien van bomen is geen makkelijk klusje, maar er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken. Snoei bijvoorbeeld geen fruitbomen als het regent, zodat er zo min mogelijk schimmels in kunnen groeien. Haal regelmatig dood hout weg en gebruik scherp gereedschap!