Vind jouw tuincentrum

Nationale Tuinvogeltelling 2019

Dit weekend is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Een half uurtje op je gemak naar buiten kijken, de tuinvogels tellen en eenvoudig doorgeven via de app of de website van de Vogelbescherming!

Hoe werkt het?

Van 25 t/m 27 januari kan elke tuin- of balkonbezitter bijhouden hoeveel vogels er binnen een half uur op bezoek komen. Alleen de vogels die daadwerkelijk in de tuin of op het balkon zitten, tellen mee, dus niet de overvliegers. Houd er rekening mee dat je vogels niet dubbel telt, geef daarom alleen het meest aantal vogels door dat je tegelijk hebt gezien. Een tip van de vogelbescherming: als het druk is in de tuin, maak dan een foto, dan kun je daarna op je gemak de vogels natellen.

Tips voor het tellen van tuinvogels

  • Hang vetbollen en vogelpindakaas op om vogels te lokken!
  • Download de app. Hierop kun je niet alleen de telling bijhouden, maar de app kan je ook helpen bij het herkennen van vogels.
  • Fris je geheugen op: doe de opfriscursus op tuinvogeltelling.nl.
  • Tel ’s morgens vroeg, dan zijn de meeste vogels actief, op zoek naar voedsel.

Veel succes!

Het hele jaar vogels tellen

Vind je 30 minuten tellen per jaar veel te kort? Op tuintelling.nl kun je het hele jaar door vogels tellen. Naast vogels kun je ook insecten, planten en kikkers doorgeven. Geef aan of je per week wilt tellen of korte tellingen doet, zoals 10 minuten. Op de website vind je ook de meest geziene vogels in heel Nederland, met op de eerste plaats de koolmees. Bekijk ook welke vogels in jouw provincie het meest voorkomen.