Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Maak van je wintertuin een vogelparadijs

De winter is het uitgelezen seizoen om meer vogels in je tuin te krijgen. Vogels hebben in deze periode meer moeite met het vinden van voedsel en beschutting en zijn daarom eerder geneigd om zich in de buurt van woningen te begeven. Met deze tips maak je je tuin deze winter een heus vogelparadijs. Niet alleen leuk voor hen, maar ook voor jezelf!

Vogels voeren

In de winter kunnen vogels veel minder insecten, zaden en bessen vinden dan in andere seizoenen. Door de kou verbruiken ze veel energie en hebben dus juist meer voedsel nodig. De vogels in ons land zijn dit seizoen daarom extra gebaat bij een beetje hulp. Veel tuincentra verkopen allerlei soorten vogelvoer, van vetbollen tot speciale vogelpindakaas, maar vogels zijn ook dol op ongekookte havermout.

Voedsel aanbieden

Zorg dat je het voer aanbiedt op beschutte plekken waar vogels zich veilig voelen. Kies smalle hoekjes als je vooral kleine vogeltjes wilt aantrekken: anders bestaat de kans dat grote schreeuwlelijken zoals eksters alles opeten en andere vogels wegjagen. Let extra op waar je het voedsel plaatst als er wel eens katten door je tuin lopen. Vogelhuisjes kun je het best zo hoog mogelijk ophangen, minstens op anderhalve meter hoogte. Voer bij voorkeur op gezette tijden, zoals ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag.

Drinken in de winter

Ook in de winter is het belangrijk dat vogels genoeg vocht binnenkrijgen. Als het niet vriest, kun je gewoon water in een drinkbakje doen. Als het wel vriest en er ligt geen sneeuw waar vogels van kunnen ‘drinken’, kun je beter hele kleine stukjes stukgeslagen ijs in het bakje doen, zodat ze dit kunnen oppikken en op deze manier toch vocht binnenkrijgen.

Verschuilplekjes creëren

Vogels houden over het algemeen niet van open vlaktes. Zorg voor beschutting in je wintertuin door stuiken en planten aan te schaffen waar het hele jaar door blad aan zit, zoals coniferen of de buxus. Zo kunnen vogels veilig in het groen rusten. Je tuin moet niet te strak zijn: vogels komen veel liever in volle, rommelige tuinen. Hoe meer begroeiing, hoe beter! Haal afgestorven plantdelen ‘s winters liever niet weg, want hier vinden vogels vaak nog insecten die zich dit seizoen tussen de stengels verstoppen.

Nestkastjes in de winter

Nestkastjes zijn niet alleen leuk en praktisch tijdens het broedseizoen, maar ook in de winter kunnen vogels er iets aan hebben. Heb je nog geen nestkastje, dan kun je er nu alvast eentje ophangen. Vogels zoeken graag de beschutting van het kastje op. Zorg er wel voor dat je ze weer schoonmaakt voor het begin van het broedseizoen (het beste moment is om dit eind februari, half maart te doen), want vogels broeden niet graag tussen oude overwinteringsnesten. Ook voor het begin van iedere winter moeten de nestkastjes weer worden schoongemaakt, omdat hier na de zomer veel vuil en ongedierte in zit.

Heb geduld

Nu je wintertuin vogelklaar is, heeft het weinig zin om meteen met een verrekijker voor het raam te gaan staan. Vogels zijn schuwe dieren en bovendien kunnen ze niet direct weten dat er bij jou iets te halen valt. Voer regelmatig, zodat vogels snel leren dat jouw tuin een prettige plek  is om te vertoeven. Zodra ze dit doorhebben, zullen ze zeker terugkeren naar je vogelparadijs.

Adv. Bol.com Gardena