Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Last van vocht? Let op de volgende tips!

Bijzonder veel mensen krijgen op een zeker ogenblik te maken met vochtproblemen in hun woning. Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van doorslaand vocht welke door de gevel naar binnen trekt, maar daarnaast kan er ook sprake zijn van opstijgend vocht. Wist je bovendien ook dat een gebrekkige ventilatie aan de basis kan liggen van heel wat vochtproblemen in je woning? Ben jij ook geconfronteerd met vochtproblemen en wil je daar graag wat aan doen? Hou er dan rekening mee dat er ook heel wat valkuilen zijn waar je tegenaan kan lopen. Wij zochten de belangrijkste valkuilen alvast even voor je uit en hebben ze op een rijtje gezet op deze pagina!

Vochtproblemen worden niet verholpen met een watervaste verf!

Er wordt vaak gezegd dat het interessant kan zijn om vochtige muren te overschilderen met een waterwerende verf. Het is inderdaad juist dat je dan de vochtproblemen niet meer zal zien, maar dat betekent uiteraard niet dat ze er niet meer zijn, in tegendeel. Wist je bovendien dat je op deze manier het vochtprobleem structureel erger kan maken? Dit is het gevolg van het feit dat de muren na te zijn geverfd met waterwerende verf niet meer kunnen ademen. Het is dan ook altijd aan te raden om te onderzoeken waar de oorzaak van het vochtprobleem zich precies bevindt. Eenmaal de oorzaak vastgesteld kan je dan doelgericht een concrete oplossing in plaats van aan maskering gaan toepassen. Het mag dan ook duidelijk zijn, zomaar watervaste verf gebruiken op een muur met vochtproblemen is zeker geen oplossing.

Het inzetten van isolatie tegen vochtproblemen

Het gebeurt bijzonder vaak dat mensen denken dat ze hun vochtproblemen kunnen oplossen door het toepassen van (meer) isolatie. Het isoleren van je muren en vloeren brengt echter geen concrete oplossing met zich mee voor eventuele vochtproblemen in je woning, in tegendeel. Wist je dat isolatie een vochtprobleem zelfs erger kan maken? Het spreekt voor zich dat het grondig isoleren van je woning altijd interessant is (niet in het minst voor je portefeuille), maar dan wel wanneer er ook rekening wordt gehouden met het voorzien van een grondige ventilatie. Zonder het toepassen van een goede ventilatie kan vocht in de woning zich geen weg naar buiten banen met alle vervelende gevolgen van dien.

Het niet controleren van eventuele lekkages

Er wordt vaak gedacht dat vochtproblemen altijd het gevolg zijn van regen of grondwater welke zich een weg weet te banen tot in de woning. Dat hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van condensatievocht welke zich weet te manifesteren. Het gaat hierbij om vocht welke ontstaat tijdens het koken of op het ogenblik dat we bijvoorbeeld een douche nemen. Dergelijke vocht moet op een bepaald ogenblik een weg naar buiten kunnen vinden. Is dat niet het geval? Dan zal ze zich af gaan tekenen op de muren en het plafond van je woning met alle gevolgen van dien. Een andere oorzaak van vochtproblemen is terug te vinden in het mogelijks zijn ontstaan van een lekkage. Het spreekt voor zich dat in dit geval zo snel mogelijk de oorzaak van het lek moet worden opgespoord en verholpen. Dit uiteraard niet in het minst om verdere schade te kunnen voorkomen.

Lees ook: schilder wijzer

Zelf schimmel verwijderen

In principe zou je er voor kunnen kiezen om zelf de schimmel die is ontstaan aan je muren of plafond te verwijderen. Het is echter zo dat veel mensen hiervoor niet over de vereiste bescherming beschikken. Dit kan er voor zorgen dat je af te rekenen zal krijgen met allerhande gezondheidsrisico's en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wil je er zeker van zijn dat de schimmel op een professionele manier en zonder risico's voor je gezondheid gebeurt? In dat geval is het altijd de moeite waard om daarvoor een professional in te schakelen. Je dient er dan natuurlijk wel rekening mee te houden dat er hiervoor bepaalde kosten in rekening zullen worden gebracht. In principe zijn deze kosten gelegen rond de 150 euro voor het verwijderen van 3 vierkante meter aan schimmel. Het spreekt voor zich dat er voordat er schimmel wordt verwijderd eerst aan vochtbestrijding moet worden gedaan.

Het niet laten herstellen van een beschadigde muur

Vochtproblemen worden niet zelden veroorzaakt door een slechte of een beschadigde muur. Dit is het geval omdat vocht in de kieren en spleten trekt van het voegwerk. Wil je er zeker van zijn dat de wijze van vochtbestrijding die je gaat toepassen op de meest efficiënte manier kan worden uitgevoerd? Wil je bovendien ook verzekerd zijn van het meest duurzame en langdurige eindresultaat? In dat geval is het altijd een goed idee om het voegwerk te laten vervangen voordat de vochtbestrijding wordt toegepast. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat het vochtprobleem in kwestie zich binnen geen tijd terug zal laten voelen.

Lees meer tips en tricks op Vochtbestrijding-advies.be

Adv. Bol.com Gardena