Vind jouw tuincentrum

Last van overtollig regenwater? Leg drainage aan

Drainage aanleggen doet u door uw terras of oprit iets schuin aan te leggen, met andere woorden ‘onder afschot’. Doe dit altijd naar de straat, een putje of een border toe, maar nooit richting de woning. Laat regenwater nooit afvloeien naar een hemelwaterafvoer, maar zorg dat het in het grondwater kan lopen. Dit is goed voor het milieu. Een juiste drainage legt u als volgt aan.

Afwatering onder afschot aanleggen

Leg een aantal stenen waterpas ten opzichte van elkaar op de plek van de bestrating. Span een touwtje over deze stenen heen. Hierlangs wordt de kantopsluiting ingegraven. Het afschot wordt 1 cm per meter bestrating. Het hoogteverschil tussen de twee tegenoverstaande zijden van een terras van drie meter wordt dus drie cm. Graaf daarom aan de kant waar het water naartoe moet stromen de steen dieper de grond in, zodat hij 3 cm dieper ligt dan de steen aan de overkant. Druk nu het gespannen touwtje tegen deze lager liggende steen en haal de andere stenen weg. Nu kunt u de kantopsluiting ingraven langs de lijn en ligt hij netjes onder afschot.

 

Goten aanleggen voor afwatering

Er zijn verschillende afwateringssmogelijkheden voor drainage van uw tuin beschikbaar. Deze afwateringssystemen worden geleverd met diverse onderdelen, waaronder hoek- en verbindingsstukken, onderuitlopen om water weg te laten vloeien, zijuitgangen en bezinkputten.

• Zwarte kunststof mazenroosters.
• Zilverkleurige kunststof gleuvenroosters.
• Gegalvaniseerde goten.
• Verholen roosters, die dieper in uw bestrating liggen en niet opvallen.
• Aluminium goten, zoals de Ultra Drain. Dit is de duurste soort drainage en lijkt op de afwatering die ook in badkamers wordt gebruikt.

Video

In deze video demonstreert Jurgen Smit u alles over het aanleggen van sierbestrating onder afschot: