Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Laadpaal

Door heel Nederland proberen mensen hun leven en woning te verduurzamen. Veel mensen zijn van plan een elektrische auto aan te schaffen of hebben dit al gedaan. Voor het opladen van een elektrische auto heeft u echter wel een laadpaal nodig, het liefst aan huis. Wat zijn de voordelen en de nadelen van het aanschaffen van een laadpaal, waar moet u op letten en wat kost een laadpaal precies? Lees verder voor de actueelste informatie over laadpalen voor elektrische auto’s.

Hoeveel kost een laadpaal?

Hoeveel het kost om een laadpaal te installeren hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn de leverancier waar u voor kiest en het soort laadpaal dat u aanschaft.

Een laadpaal kan gekocht worden bij uw energieleverancier, maar ook van het servicepunt van het merk waar uw auto van is. Vaak wordt gedacht dat de tweede optie duurder gaat uitvallen, maar dat hoeft in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Als u echter voor de laadpaal van de energieleverancier kiest kunt u deze vaak ook meteen laten installeren, wat lang niet altijd gedaan wordt door uw autoleverancier. Dit ziet u natuurlijk wel terug in de kosten.

Levering (en plaatsing) laadpalen door energieleverancier

    Gemiddelde kostprijs

Laadpaal voor particulieren (incl. plaatsing)

    Gemiddeld zo’n 1.350 euro incl. BTW

Laadpaal voor particulieren (excl. plaatsing)

    Gemiddeld zo’n 710 euro incl. BTW

 

 

Ook voor zakelijke klanten kan het aanschaffen van laadpalen een handige keuze zijn. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld geschikte parkeerplaatsen inrichten voor medewerkers met een elektrische auto. Voor zakelijke klanten vallen de kosten vaak wat hoger uit, hoewel daar tegenover staat dat zij een beroep kunnen doen op subsidie.

Levering (en plaatsing) laadpalen door energieleverancier

    Gemiddelde kostprijs

Zakelijke installatie (incl. plaatsing) door energieleverancier

    Gemiddeld zo’n 1.700 euro excl. BTW

Zakelijke installatie (excl. plaatsing) door energieleverancier

    Gemiddeld zo’n 1.050 euro excl. BTW

 

 

Hoe kunt u besparen op de kosten van een laadpaal?

Hoewel de kosten van een laadpaal in veel gevallen sowieso al lager uitvallen dan verwacht wordt, is het alsnog mogelijk om op deze kosten verder te besparen. Lees dus verder voor een paar handige tips.

  • Ga na of het echt nodig is een laadpaal te installeren. Als u niet te ver hoeft te rijden en uw auto dus gewoon ’s nachts kunt opladen kunt u meestal gewoon gebruik maken van een oplaadkabel en een speciale adapter. Een laadpaal heeft als belangrijk gebruiksvoordeel wel een verhoogde veiligheid.
  • Zoals eerder genoemd werd kunt u als zakelijke klant gebruik maken van subsidie. Voor het ontvangen van subsidie op de laadpalen (en installatie ervan) moet u echter wel aan een paar belangrijke eisen voldoen; u moet minstens 2,500 euro investeren, de laadpaal moet voor eigen gebruik of voor leaseauto's van de zaak bedoeld zijn en de laadpaal moet op eigen terrein komen te staan.
  • Door het installeren van een laadpaal aan huis bespaart u zeker op stroomkosten. Stroom uit een eigen laadpaal kost namelijk aanzienlijk minder dan die uit een openbaar oplaadpunt.