Vind jouw tuincentrum

Kuipplanten naar binnen

Nu we najaar zijn genaderd wordt het steeds kouder buiten en wordt het tijd om de kuipplanten naar binnen te brengen. De meeste kuipplanten zijn niet vorstbestendig en moeten dus ergens in een garage of kas overwinteren. Als voorbeeld geven we de Hibiscus:

Hoeveel water we de hibiscus moeten geven hangt zeer van de weersomstandigheden af. Bij warm zonnig weer kunnen we de plant nog een aantal keer per week water geven, maar is het al koud en regenachtig dan kan dit in veel mindere mate. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september mogen de planten niet meer bijgemest worden, omdat de Hibiscus anders te sterk groeiend de winter in gaat.


Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar kouder dan 10 graden is wordt het tijd om de Hibiscus naar binnen te halen. Zet de Hibiscus op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 10 en 16 graden is het beste. Het is mogelijk dat de plant tijdens de overwintering zijn blad verliest. Dit is niet schadelijk voor het herstel van de plant maar houdt u er wel rekening mee dat de plant niets of nauwelijks verdampt, dus zeer weinig water nodig heeft.