Vind jouw tuincentrum

Kerstboom

Deze week een werkje voor de Kerst. Met gebruik van snoeihout uit de tuin.
Staan er Knotwilgen in de tuin dan moeten ze eens in de drie à vijf jaar geknot worden. Zo wordt de knot steeds zwaarder en vormt frisse jonge uitlopers die overal voor kunnen worden gebruikt. Voor het vlechten van een natuurlijke Kerstboom bijvoorbeeld.
Misschien bent u uitgekeken op deze klassieke boom, of hebt u een hekel aan vallende naalden. Leuk zo’n boom van wilgentenen het kan zelfs een alternatief voor de Dennenboom zijn.

Het snoeihout van de wilgen is soepel en kan alle kanten op gebogen worden, van die eigenschap maken we graag gebruik.

Hoe gaan we te werk:

Neem een grote pot, schep deze vol (zandbak) zand en druk het zand stevig aan. Steek daarna ongeveer 10 lange (1.00 tot 1.50 meter) soepele wilgentenen langs de rand, duw ze diep de pot in. Bind, als ze er allemaal in staan de tenen bovenaan met een ijzerdraadje vast. Dit is het skelet. Vlecht nu om de Kerstboom voller te maken een heleboel soepele wilgentenen in. Zet deze takken schuin in de pot (niet te diep) en vlecht de takken in. Draai het skelet terwijl u vlecht en werk schuin omhoog het skelet in. Gebruik hier zo'n 50 lange soepele takken voor. Ga door met vlechten tot je denkt, dit is mijn kerstboom. Houd de boom open en bol. Voor het mooiste effect moet de boom wel transparant blijven. Eenmaal klaar wordt de boom aangekleed. Dat kan simpel met mos op het zand en een streng lichtjes gedrapeerd in de boom. Of leef u uit met kleurige kerstdecoraties. Zet de boom op een donker plekje in huis waar het een echte eye-catcher zal zijn.

De ‘tenenboom’ buiten, bij entree of terras, is ook prachtig. Heb je geen wilgentenen, dan kun je ook de takken van de rode kornoelje gebruiken, ook een heester met soepele takken. Na de feestdagen kan de boom naar buiten waar hij omhangen met vetballen en vogelvoer een tweede leven krijgt. Nog later, in het voorjaar kan er een klimmer in, zoals Ipomoea en wordt de boom zomers blauw. Het is even een werkje maar deze kerstboom geeft een jaar lang plezier.