Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Isolatie nodig? Let op de onderstaande punten

Iedereen is het er tegenwoordig wel over eens, het isoleren van een woning is erg belangrijk. Dit niet alleen voor ons milieu, maar ook voor onze portefeuille. Het is namelijk zo dat de kostprijs van energie door de jaren heen aanzienlijk is gestegen. Deze stijging heeft er zelfs voor gezorgd dat heel wat mensen niet meer in staat zijn om hun energiefactuur te betalen. Door het grondig isoleren van je woning wordt er voor gezorgd dat warmteverlies kan worden voorkomen. Hierdoor daalt de energiefactuur aanzienlijk. Dit gezegd zijnde is het echter ook zo dat er bepaalde valkuilen zijn verbonden aan het isoleren van je huis. Ben jij benieuwd naar wat deze valkuilen nu precies zijn? We vertellen je er graag alles over op deze pagina!

Isoleer geen vervuilde spouw

De eerste valkuil heeft betrekking tot het isoleren van de spouwmuur van je woning. Wanneer je er voor kiest om een beroep te doen op een echt professioneel isolatiebedrijf zal deze er steeds voor kiezen om een endoscopisch onderzoek uit te voeren. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan er dan worden bepaald of er eventueel sprake is van vervuiling in de spouw of niet. Is er sprake van vervuiling of zijn er bijvoorbeeld cementbaarden in de spouw terug te vinden? In dat geval wordt het sterk afgeraden om de spouwmuur te isoleren. Een vervuilde spouw kan in principe namelijk niet worden geïsoleerd. Dit heeft alles te maken met het mogelijks ontstaan van koudebruggen. Bovendien is het ook mogelijk dat je op deze manier geconfronteerd kan worden met vochtproblemen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, het isoleren van een vervuilde spouw is absoluut een “no go”!

Vergeet niet om de woning te ventileren!

Het grondig isoleren van een huis is een absolute vereiste op het ogenblik dat je zoveel mogelijk warmteverlies zal willen voorkomen. Ondanks het feit dat het toepassen van een grondige isolatie in je woning dus zeer belangrijk is moet het gezegd dat er ook een andere factor is waar rekening mee dient te worden gehouden. Wat bijvoorbeeld te denken van de ventilatie in je huis? Veel mensen zien dit over het hoofd, maar om vochtproblemen in je woning te kunnen voorkomen is het voorzien van een grondige ventilatie steeds een absolute must. Kies je er voor om je woning niet te ventileren? Dan zal het vocht zich al snel gaan manifesteren met alle gevolgen van dien. Het spreekt voor zich dat dit het binnenklimaat van je woning aanzienlijk en op zeer negatieve wijze kan beïnvloeden.

Hou rekening met de eigenschappen van isolatiematerialen

Het ene isolatiemateriaal is het andere niet. Voordat je over gaat tot het kopen van een bepaald isolatiemateriaal is het dan ook steeds een vereiste om rekening te houden met de exacte eigenschappen waar deze over beschikt. Het is dan ook zeker niet zo dat elk type isolatiemateriaal zomaar geschikt is voor elke manier van isoleren, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld vloerisolatie. Wanneer de bovenkant van de vloer wordt geïsoleerd dient het materiaal vooral over drukvaste eigenschappen te beschikken. Ben je van plan om een houten vloer te isoleren? In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat ademt. Is er sprake van een betonnen vloer? Dan kan er eveneens voor worden gekozen om deze te isoleren met behulp van een niet-ademend materiaal.

Bekijk ook de mogelijkheden van een goed geisoleerde schuifpui.

Let op voor ruimteverlies bij binnengevel isolatie

Wil je de gevel van je woning gaan isoleren? In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden voor handen waar je een keuze uit kan maken. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor binnengevelisolatie. Deze vorm van gevelisolatie lijkt op het eerste zicht misschien interessant, maar in de praktijk brengt ze veelal altijd een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan ruimteverlies in de woning met zich mee. Wil je dit ruimteverlies voorkomen? In dat geval is het altijd interessant om de voorkeur te geven aan buitengevel isolatie. Let wel, deze laatste is wel een stukje duurder in vergelijking met de isolatie die aan de binnenkant van de gevel wordt aangebracht. Ook hier moet je dus zeker even bij stil blijven staan.

Je dak isoleren alleen is niet voldoende!

De vijfde en laatste tip heeft betrekking tot het feit dat zeer veel mensen er voor kiezen om uitsluitend het dak van hun woning te isoleren. Alleen dit onderdeel van je woning isoleren is echter uiteraard niet voldoende. Het klopt inderdaad dat via het dak heel wat warme lucht de woning verlaat, maar dat geldt zeker niet alleen voor het dak, in tegendeel. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de niet geïsoleerde muren die deel uitmaken van je woning? Ook via deze muren kan er behoorlijk wat warme lucht de woning verlaten. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op een echt optimale isolatiewaarde voor je woning? Isoleer dan zeker niet alleen het dak, maar kijk ook naar de (spouw)muur en de vloer. Denk ook aan het isoleren van je dakkapel.

Adv. Bol.com Gardena