Vind jouw tuincentrum

Iris: Godin van de regenboog

De geheimzinnige en betoverende Iris

De Iris heeft iets geheimzinnigs. Ze heeft kleuren die andere bloemen niet kunnen maken. Ze is niet voor niets vernoemd naar de godin van de regenboog. Hierdoor is de Iris erg betoverend. Leer haar beter kennen in dit magische verhaal over de Iris.

Bijzondere blauwtint

De bijzondere blauwe kleur die de Iris heeft, maakt haar zo populair. Juist deze blauwtint zie je niet zo vaak bij bloemen. De Iris komt in veel verschillende kleuren en combinaties voor, vandaar ook regenboog. De Iris heeft drie bloemblaadjes. Deze klappen volledig open zodat je recht in haar hart kijkt.

Godin van de regenboog

De symboliek van de bloem Iris is dat ze de Godin van de regenboog was in de Griekse mythologie. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de Iris voorkomt. Godin Iris was de bezorger van de goden naar de aarde. Deze weg kon ze nemen door de regenboog, de brug tussen hemel en aarde.  De symboliek gaat hedendaags ook nog steeds op. Wanneer je nu een Iris geeft aan iemand zeg je eigenlijk: ‘’Ik heb een boodschap voor je’’. Laat dan ook een leuk berichtje achter aan de bloem.

Verzorging van de Iris

  • Snijd de stelen van de Iris 3 tot 5 cm schuin af
  • Iris heeft graag een schone vaas met vers water
  • Houd altijd 5 cm water in de vaas
  • Iris vindt snijbloemvoeding erg lekker
  • Zet de bloem niet op de tocht, in de volle zon of andere warmtebron
  • Iris houdt ook niet van fruit, hierdoor verouderen bloemen sneller.