Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hulp bij overhangende takken van de buren

Jij hebt groene vingers, maar je buren? Niet echt. De tuin van de buurman is een beetje verwilderd, terwijl je jouw stukje grond er zo netjes mogelijk bij laat liggen. Op zich heb je geen last van de tuin van de buren, want je hebt een hoge schutting als scheiding. Die overhangende boom begint je echter wel een beetje te irriteren. Mag je daar zomaar de heggenschaar in zetten?

Kennisgeving

Het antwoord is nee. Je buurman zou zelfs een vergoeding kunnen vereisen, wanneer je zomaar zijn boom snoeit, ook al hangen de takken over de schutting heen. Je zult eerst vriendelijk met de buurman in overleg moeten gaan en vragen of hij de boom zou willen bijhouden. Het kan zijn dat hij je toestaat om het klusje op te knappen of hij pakt zelf zijn gereedschap uit de schuur. Natuurlijk kunnen jullie het ook samen doen, dan is het zo gebeurd. Reageert je buurman niet op het verzoek om zijn takken te snoeien? Dan is de volgende stap het toesturen van een aangetekende brief. Je geeft in deze brief te kennen dat je buurman voor een bepaalde datum zijn takken moet snoeien. Kies wel een redelijk termijn, bijvoorbeeld zes weken.

Snoeikosten worden niet vergoed

Indien je buurman hier ook niet op reageert, is het je toegestaan om de takken zelf te verwijderen. Houd wel in gedachte dat je de buurman geen snoeikosten in rekening kunt brengen. Bent je misschien niet mobiel genoeg om de klus zelf te klaren en sta je erop dat jouw buurman de hovenier vergoedt? Je kunt er dan voor kiezen om de zaak via buurtbemiddeling op te lossen. Als dit niet werken, is de volgende stap een rechtszaak. Een rechtsbijstandverzekering komt dan van pas.

Bekijk het van de zonnige kant

Misschien erger je je mateloos aan de overhangende takken, maar is het echt een burenruzie waard? Je kunt het natuurlijk ook van de zonnige kant bekijken. De vruchten die op je stuk grond vallen, zijn van jou en gratis eten is altijd net wat lekkerder. Ook kunnen de gevallen bladeren in de herfst een geweldige basis zijn voor een veilig winterslaapplekje voor egels. Bovendien kun je in de winter vetbolletjes aan de takken hangen om wat meer vogels naar jouw tuin te lokken. Al met al zijn die overhangende takken toch nog niet zo vervelend. Misschien wil je er zelfs wel een extra boom bij in je tuin? Let dan wel op dat je hem niet te dicht bij de erfgrens plaatst. Je zou niet wensen dat de takken bij de buurman gaan overhangen…