Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe maak je jouw tuin zo groen mogelijk en waar let je op?

De laatste jaren was het steeds meer een trend om tuinen te verstenen. Huizenbezitters kozen er vaak voor om de tuin te betegelen. Lekker makkelijk, maar niet goed voor onze waterhuishouding. De trend kwam vooral voort uit het feit dat steeds meer huishoudens bestaan uit zogenoemde tweeverdieners. Voor het huishouden blijft daardoor maar weinig tijd over en de tuin schiet er al helemaal bij in. Gelukkig lijkt het tij nu te keren en zien steeds meer mensen het belang van een groene tuin in. Vanuit de overheid wordt het inmiddels ook volop gestimuleerd om de tegels eruit te halen en weer plantjes in de tuin te zetten. Maar als je zelf niet zo bedreven bent in het tuinieren? Hoe krijg je dan toch op eenvoudige wijze een zo groen mogelijke tuin?

 • Creëer borders en plant ze zo vol mogelijk. Als je er namelijk voor zorgt dat de ruimte goed gevuld is, zul je minder last hebben van onkruid in je tuin. Het onkruid krijgt simpelweg niet de kans om te groeien, omdat je border al helemaal vol staat met mooie planten.
   
 • Kies bij voorkeur voor vaste planten. Dat scheelt behoorlijk in het werk, want je hoeft niet elk jaar opnieuw te gaan graven. Een vaste plant die je goed verzorgt, brengt je vele jaren tuinplezier en daardoor bespaar je ook nog flink op de kosten.
   
 • Maak je tuin niet alleen groen, maar ook aantrekkelijk voor bijen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat deze insecten er van het vroege voorjaar tot het late najaar iets van hun gading kunnen vinden. Denk aan krokussen, sneeuwklokjes, lavendel, klimop en winterheide.
   
 • Plaats een pergola en laat die overwoekeren door groene klimplanten. Hierdoor ontstaat een tuin met groen op meerdere niveaus. Check wel even vooraf de kadastrale kaart, zodat je zeker weet waar de grens van je tuin zich precies bevindt. Je wilt immers geen burenruzie.
   
 • Tegenwoordig zijn er zogenoemde groene schuttingen verkrijgbaar. Dat is eigenlijk een combinatie van een traditionele schutting en een haag. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en leveren een groene aanblik op. Bovendien zijn ze natuurlijk heel natuurvriendelijk.
   

Informeer eens bij je gemeente of er misschien subsidies worden verstrekt voor het vergroenen van een hele wijk. Je kunt samen met de buren een project opzetten om de wijk te vergroenen.

Adv. Bol.com Gardena