Vind jouw tuincentrum

Hoe u een hortensia moet snoeien!

Hortensia’s, parels van de tuin en verkrijgbaar in prachtige kleuren die geregeld in elkaar overlopen, zoals wit, blauw/paar en roze. Niet zo vreemd dat de Hortensia een van de populairste tuinplanten van Nederland is. Toch is enige kennis over de hortensia en de manier waarop de hortensia gesnoeid moet worden geen overbodige luxe, hortensia’s kunnen namelijk erg breed en hoog worden en dat past niet in iedere tuin.

Wanneer moeten hortensia’s worden gesnoeid?

Wanneer hortensia’s gesnoeid moeten worden daar is niet iedereen het over eens, maar wij hebben er een duidelijke mening over, NA DE WINTER! Als hortensia’s voor de winter worden gesnoeid en er komt strenge vorst dan bestaat de kans dat afgeknipte takken volledig bevriezen en afsterven, dat wilt u natuurlijk voorkomen. De Hortensia snoeit u dan ook pas op het moment dat er geen nachtvorst meer te verwachten is.

Hoe moeten hortensia’s worden gesnoeid?

Hoe hortensia’s moeten worden gesnoeid is afhankelijk van het doel, moet de hortensia worden uitgedund, verkleind of wilt u de hortensia juist mooi groot houden? Voor alles is gelukkig een oplossing:

  • Hortensia verkleinen? Snoei dan de wortel! Hoe? Gebruik een scherpe spade en begin bij een grote hortensia vanuit het hart ongeveer een afstand van 40 - 50 cm. Steek daar de spade iets schuin onder een hoek van 20 graden naar het midden van de hortensia de grond in. Doe dit rondom, zodat de wortels worden doorgesneden en zo dus minder voeding kunnen opnemen
  • Doe de bovenstaande beschrijving jaarlijks
  • Wortelgroei van de hortensia tegengaan? Sluit dan de hortensia op met een antiworteldoek. Schep een kuil van ongeveer 70 x 70 cm en leg hier het worteldoek in en plant daar de hortensia in. Blijft de hortensia groeien? Maak dan de ruimtes die de wortels hebben kleiner.
  • Beperk de hoogte en de breedte van de hortensia door de hoogste en meest uithangende takken tot 10 cm boven de grond af te snoeien. Zo blijft er een smallere en lagere hortensia over die het komende jaar weer prachtig zal bloeien! Meer weten? Bekijk dan ook vooral de video uitleg over hoe u het beste een hortensia snoeit.

Bekijk hier de video & lees deel 2 van dit artikel!