Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Het groeiproces van een plant

Het is altijd handig om meer kennis te krijgen of informatie in te winnen over planten. Vooral als jij in de weekenden het liefst je handen uit de mouwen steekt om je tuin is grondig aan te pakken. Daarom geeft tuincentrumoverzicht.nl jou uitleg over het groeiproces van een plant. Dit proces bestaat uit verschillende fases.

 

Van kiemen en groeien tot bloeien

Je begint natuurlijk bij het planten van een zaadje. Nadat het zaadje kiemt, ontstaan er langzamerhand kleine wortels die uiteindelijk uitgroeien tot stevige wortels. Hoe steviger de wortel wordt, des te sneller nemen de wortels voedingsstoffen op. In de volgende fase komt het plantje in de groeifase terecht. Hierbij ontstaat een stevige ‘hoofdstengel’. Daarna ontstaan er zijtakken. Als de plant in de bloeifase terecht komt, groeien er bloemen aan de zijtakken. In de bloeifase groeit de plant niet meer, maar bereidt zich voor op de bloei. Door extra plantenvoeding te geven groeien je planten extra snel. De laatste fase is de rijpingsfase, waarbij alle vruchten en zaden rijpen. 

planten-in-glazen-potjes

Fotosynthese

Zodra een plant voeding nodig heeft, is het plantje in een proces gebracht dat fotosynthese heet. De plant maakt in de dit proces glucose en zuurstof aan. Hoe wordt glucose dan aangemaakt? De plant krijgt glucose door licht. De plant neemt natuurlijk water op door de wortels. De combinatie van zonnestralen, wortels die water opnemen en kooldioxide die wordt aangemaakt door bladmondjes maakt een plant zuurstof en glucose aan. Een plant groeit minder snel door droogte, kou, wind en teveel en te weinig licht. Succes met het zaaien en oogsten van je plantjes! 

Adv. Bol.com Gardena