Vind jouw tuincentrum

Heesters snoeien

Er wordt vaak gezegd dat heesters ieder jaar gesnoeid moeten worden. Dat is echter niet altijd waar. Vele bladverliezende en de meeste groenblijvende heesters zullen goed groeien en behoorlijk bloeien zonder gesnoeid te worden, mits ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Maar er zijn wel groepen heesters waar snoeien goed voor is. Met deze tips kunt u zelf aan de slag met het snoeien van uw heesters.

Lucht is gezond

Hoe groot uw heester mag worden ligt natuurlijk helemaal aan uzelf. Wilt u een heester die beter in vorm blijft? Dan kunt u de heester regelmatig snoeien, want hoe meer lucht en licht de heester krijgt, hoe gezonder hij is. Snoei dus de takken die elkaar kruisen weg. Dode en zieke takken moeten ook worden weggesneden om te voorkomen dat de rest van de heester ook ziek wordt.

In model snoeien

Een heester kunt u heel gemakkelijk in model snoeien. Als u de heester wilt verjongen kunt u af en toe een tak wegsnoeien tot aan de grond. Wacht wel met snoeien tot alle vorst weg is en er geen vorst meer wordt verwacht. Na de bloei moet u ongeveer een derde of een kwart van al het oude hout wegsnoeien tot 5/6 centimeter boven de grond. Nieuwe scheuten mogen ieder jaar ook voor een derde of een kwart worden weggesnoeid.

Snoeien van voorjaarsbloeiende heesters

Struiken die voor 21 juli bloeien, zoals de Ribes, Forsynthia en Cytisus, hebben de bloemknoppen al in de herfst laten uitbloeien. Ze bloeien in het voorjaar en u kunt ze dan het beste direct na de bloei, in de zomer, snoeien. Wanneer u de heesters al in het voorjaar snoeit heeft u de kans dat u alle bloemknoppen wegsnoeit. En dan kan de heester het volgende jaar helemaal niet meer bloeien.

Snoeien van najaarsbloeiende heesters

De heesters die in het najaar bloeien maken de bloemknoppen nog in hetzelfde jaar aan. U kunt deze heesters dus in het voorjaar snoeien, terwijl ze in de zomer nog heel mooi bloeien. Zorg er bij het snoeien wel voor dat uw heester zo min mogelijk wordt verwond. Het beste is om de heester net boven de bloemknop of het blad te snoeien. Gebruik voor het snoeien scherp, stevig gereedschap. Dan voorkomt u dat de heester een wond oploopt.