Vind jouw tuincentrum

Hartverwarmend zomerbalkon

Met de zomer op zijn hoogtepunt is het heerlijk om ieder vrij uurtje buiten door te brengen. Lekker op vakantie en buiten wandelen en fietsen. Maar ook rustig genieten van een goed boek en een hapje en drankje op het eigen balkon of terras tussen mooie bloeiende en groene planten. Maak een hartverwarmend plekje van je balkon met weelderig bloeiende vaste planten. Kies voor planten die een tijdje doorbloeien om wat langer plezier van te hebben. Of schuif de bakken met uitgebloeide bloemen naar achteren om plaats te maken voor nieuwe bloeiers.

Astilbe

De astilbe bijvoorbeeld bloeit van juni tot augustus, september met mooie volle pluimen. De kleuren variëren van wit via roze tot donkerrood en paarsviolet en alle kleuren daartussenin. Voor deze plant is nu eens niet een terras in de volle zon nodig. De astilbe groeit namelijk het best op een halfbeschaduwde plaats. Zorg dat de potgrond goed vochtig blijft. De uitgebloeide pluimen zijn ook 's winters, met een laagje rijp erop, nog mooi.

Zeeuws sieraad

Het Zeeuwse knoopje (Astrantia) heeft sierlijke witte, roze of (donker)rode bloemetjes. Wie goed kijkt, ziet dat de teer ogende bloemen eigenlijk bestaan uit schermpjes van kleine bloemetjes, die omgeven zijn door een ruche van bloemschutblaadjes. Ook het Zeeuwse knoopje houdt van vocht. Hij doet het goed in de volle zon, maar ook in de halfschaduw, net als de astilbe. De bloemen doen het ook mooi in een zomerboeket.

Groene oase

Eigenlijk is een balkon of terras pas echt af met wat groene planten. Groenblijvende heestertjes als buxus of Ilex crenata of kleine boompjes. Er zijn bijvoorbeeld heel wat kleine dennetjes op stam te koop, die goed winterhard zijn en maar langzaam groeien. Ze zorgen niet alleen 's winters voor een groene aankleding van het balkon, maar zijn ook een prima groene basis naast de vrolijke zomerbloeiers.