Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Energiebesparing in de tuin

Bij energiebesparing denken we meestal aan ons huis, maar de tuin wordt al snel over het hoofd gezien. Onbewust kunnen we toch behoorlijk wat energie gebruiken in ons tuintje, hoe klein die ook is. Gelukkig zijn er veel manieren om het duurzaamheidsregime ook buiten toe te passen.

Buitenverlichting

Buitenverlichting is sfeervol en het biedt een zekere veiligheid. Toch kost het vaak onnodig veel energie, zeker als de verlichting de hele nacht brandt. Je kunt je lampen buiten milieuvriendelijker hun werk laten doen door bewegingsmelders te installeren. Zo zal de verlichting enkel aangaan, wanneer het nodig is. Daarnaast kun je stroom besparen door gebruik te maken van ledlampen. Wil je je lampen nog milieuvriendelijker laten branden? Ga dan voor tuinverlichting op zonne-energie. Dit is de duurzaamste optie, maar bespaart jou ook nog eens veel werk. Je hoeft namelijk geen kabels door je tuin heen te trekken.

Kies voor een natuurvijver

Een vijver geeft veel karakter aan de tuin, maar vraagt ook veel energie. Een vijverpomp is dag en nacht aan het werk om het water schoon te houden. Dat kost je op jaarbasis een hoop energie. Zeker als het een grote vijver betreft. Wanneer je voor een natuurvijver gaat, kun je al die energie besparen. Met voldoende onderhoud heeft deze niet eens een pomp nodig. Ben je toch teveel gehecht aan je huidige vijver? Zorg er dan in ieder geval voor dat je een pomp gebruikt die niet meer vermogen heeft dan nodig is. Indien je een fonteintje hebt, kun je gebruik maken van een timer.

 

Elektrische apparaten

Ook in de tuin hebben we af en toe hulp nodig van elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische maaimachine. Door apparaten te kiezen met een kleiner vermogen, bespaar je energie. Je kunt in plaats van een duurzamere maaimachine natuurlijk ook je gras vervangen door milieuvriendelijk kunstgras.

Terrasverwarming

Met behulp van terrasverwarming kunnen we ons ’s winters, maar ook op koudere zomeravonden toch nog behaaglijk voelen in onze tuin. Toch is het niet bepaald milieuvriendelijk. Ze slurpen brandstof of energie en de warmte gaat in rook op, waardoor de verwarming constant een hoge temperatuur moet afgeven. Je kunt beter de terrasverwarming uit laten staan en een dikke trui aantrekken. Heb je terrasverwarming die op elektriciteit werkt? Zorg dan dat je gebruik maakt van groene stroom. Misschien heb je zonnepanelen op je dak, maar je kunt er ook voor kiezen een groene energieleverancier in de arm nemen. Energie vergelijk je het makkelijkst op energievergelijkingssites. Hier vind je makkelijk een groene leverancier. Dit zal niet enkel je terrasverwarming milieuvriendelijker maken, maar ook je tuinverlichting, vijverpomp en andere elektrische apparaten.

Adv. Bol.com Gardena