Vind jouw tuincentrum

Doe mee met de 15e nationale Tuinvogeltelling!

Dit weekend op 27 en 28 januari vindt de vijftiende Nationale Tuinvogeltelling plaats. Iedereen kan mee doen aan deze telling en de Vogelbescherming heeft zelfs een app ontwikkeld! 

Hoe werkt de tuinvogeltelling?

  • Op zaterdag 27 januari of op zondag 28 januari tel je een half uur lang de vogels in jouw tuin of op het balkon. Vliegen de vogels alleen over de tuin? Dan tellen deze niet mee. Voor scholen, kinderboerderijen en andere groepen is het ook mogelijk om de telling eerder te doen en de telling vandaag, op 26 januari, door te geven. 

  • Noteer alle waarnemingen van een soort die je in jouw tuin of op jouw balkon ziet. Je hoeft de waarnemingen niet bij elkaar op te tellen, want dan loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door dat je van een bepaalde soort hebt gezien. Voorbeeld: Stel je telt gedurende het tel-halfuurtje 3 koolmezen tegelijk en later zie je er 5 tegelijk. Dan geef je de score 5 koolmezen door. Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of op een tak? Maak er dan een foto van, dan kun je na het half uurtje gemakkelijk en rustig telllen hoeveel vogels het waren.

  • Geef de telling op zaterdag 27 januari of zondag 28 januari door via de app Tuinvogels, of via de website van de Nationale Tuinvogeltelling.