Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De Tuinkalender voor September: Voorbereiden op de Herfst

Terwijl de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, is september een cruciale maand in de tuin. Het is het moment om je tuin voor te bereiden op de veranderingen die het nieuwe seizoen met zich meebrengt. In deze tuinkalender voor september delen we essentiële tips en taken om je tuin in topvorm te houden.

1. Oogsten van groenten en fruit

September is de tijd om te genieten van de overvloedige oogst uit je moestuin. Pluk rijpe tomaten, sappige appels, knapperige pompoenen en andere lekkernijen. Vergeet niet om te delen met vrienden en buren, of je kunt groenten en fruit invriezen of inmaken voor later gebruik.

2. Plant herfstbloeiers

Breng wat kleur in je tuin met herfstbloeiers zoals chrysanten, asters en herfstkrokussen. Plant ze in potten of in de grond voor een levendige herfsttuin.

3. Snoeien en knippen

Snoei overbodige takken van struiken en bomen om de groei te bevorderen en ziekten te voorkomen. Verwijder ook dode of zieke bladeren van planten om de gezondheid van je tuin te behouden.

 

4. Gazonverzorging

Verzorg je gazon door het te beluchten en te bemesten. Dit zal helpen bij de wortelgroei en een gezonder gazon creëren voor het volgende seizoen. Vergeet niet om te maaien voordat het gras te lang wordt.

5. Plant voorjaarsbollen

Hoewel het herfst is, is het tijd om na te denken over het voorjaar. Plant nu voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen voor een kleurrijk begin van het volgende jaar.

6. Herstel en bescherm

Controleer je tuinmeubilair en -gereedschap op eventuele schade en repareer deze indien nodig. Berg ook tuinkussens en gevoelige planten op voordat de koude herfstnachten arriveren.

7. Composteren

Blijf compost toevoegen aan je composthoop. Het afval van de tuin, bladeren en keukenresten kunnen worden omgezet in vruchtbare compost die je volgend jaar in je tuin kunt gebruiken.

8. Voorbereiden op vorst

Het is nog te vroeg voor vorst, maar het is een goed moment om voor te bereiden. Zorg ervoor dat je dekens of folie bij de hand hebt om kwetsbare planten te beschermen wanneer de eerste vorst zich aandient.

9. Tuinplanning voor de herfst

Begin na te denken over herfstprojecten, zoals het planten van bomen en struiken, het aanleggen van een nieuwe border of het renoveren van je tuinpaden. Herfst is een geweldige tijd voor landschapsveranderingen.

10. Geniet van de herfsttuin

Neem de tijd om van je herfsttuin te genieten. De veranderende kleuren en milde temperaturen maken dit tot een prachtige tijd om buiten te zijn. Maak een gezellige zithoek in je tuin en geniet van een kopje thee terwijl je de natuurlijke schoonheid om je heen bewondert.

 

September is een overgangsmaand in de tuin, waarin je de vruchten van je harde werk kunt plukken en je voorbereidingen kunt treffen voor de herfst en het komende jaar. Volg deze tuinkalender voor september en je zult beloond worden met een gezonde, kleurrijke tuin die klaar is voor de seizoensveranderingen. Dus, trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag in de septemberzon!

Adv. Bol.com Gardena