Vind jouw tuincentrum

De nieuwe mindfullness-trend: Shinrin-Yoku of bosbaden

Shinrin-Yoku

De vertaling van deze Japanse term is letterlijk “baden in het bos” en wordt gezien als een soort natuurtherapie. De term werd in 1982 geïntroduceerd door de Japanse Bosagentschap om mensen tot een gezondere levensstijl aan te sporen. Tijdens de wandeling lopen er bostherapeuten mee die je helpen al je zintuigen te gebruiken om het geknetter van de bladeren te horen, de vogels te horen fluiten en de geur van het bos op te nemen.

Voordelen van bosbaden

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de voordelen van Shinrin-Yoku. Op een bewuste manier een boswandeling maken zou veel voordelen hebben voor je gezondheid: het verlaagt je hartslag, je maakt minder stresshormonen aan en je immuunsysteem krijgt een opkikker. Een ander voordeel: wandelen in het bos kost niets, maar levert je een hoop op.

 

Een alternatief op mindfulness

Tegenwoordig zijn we allemaal zo druk dat we weinig tijd overhouden om tijd buiten door te brengen, afgezien van het fietsritje naar de supermarkt. Bosbaden kan gezien worden als alternatieve manier van mindfulness, en is minder saai dan thuis op een yogamatje uit het raam te staren. Hoog tijd om dit weekend het bos in te gaan en even op te laden! Geen bos in de buurt? Schaf dan wat planten aan en haal de natuur in huis.